Samen met

Free Spirit Dancers: ‘Wij dansen op alle soorten muziek’

Een aantal leden van de Free Spirit Dancers. Foto: Henk Drenth

De linedance groep Free Spirit Dancers uit Wildervank gaat heel Nederland door naar linedance festivals. De groep telt negen linedancers. En een crew ter ondersteuning bestaande uit mannen.
Lees meer over
Veendammer

De Free Spirit Dancers is elf jaar geleden opgericht. „We zijn begonnen in de Kiep in Eexterveenschekanaal”, vertelt linedance lerares Tessa Bouwmeester. „De linedance groep zocht via een oproep in de Veendammer iemand die les kon geven. Ik heb erop gereageerd en werd ‘tussen haakjes’ aangenomen. Ondertussen is er in die elf jaar tijd veel roulatie geweest en is er van die groep niemand meer bij.”

In 2018 zijn de Free Spirit Dancers naar de voormalige schoenenzaak van de ouders van Tessa verhuisd. Haar ouders hebben een prachtige ruimte. De leden hebben zelf een dansvloer gelegd, de aankleding verzorgd en een bar geplaatst.

Dansen op de parkeerplaats

Tijdens coronatijd heeft de groep een tijdje in Borgerswold op een parkeerplaats gedanst. Want buiten dansen mocht nog wel. „De muziek box ging mee en we gingen daar gewoon dansen. Ook binnen op de dansvloer hebben we nog een tijdje kunnen dansen. Met vakken op de anderhalve meter mocht het met negen mensen.”

Voor corona zijn er heel veel optredens geweest. Op verschillende locaties zoals een markt, bij een evenement en in het bejaardentehuis. Na corona is het er nog niet meer van gekomen. Dat gaat wel weer gebeuren.

Danspasjes demonstreren

„Tijdens de feestweek 375 jaar Wildervank van maandag 13 tot en met zondag 19 juni gaan we met een kraampje op de markt staan met flyers en vlaggen. En natuurlijk gaan we danspasjes demonstreren.

We hebben nu een paar dansen die vrij gemakkelijk zijn, zodat iedereen even leuk mee kan doen. Men denkt vaak het zo wel even te kunnen doen. Het lijkt heel gemakkelijk, maar in de praktijk valt dat tegen. Er zijn sowieso 50 verschillende pasjes. Veel pasjes komen voor in bijna elke dans. En leer je de termen ook wel kennen, wat bijvoorbeeld een Shuffle is en een Coaster Step.”

Festivals

In juli gaat de linedance-groep naar een festival in Leek en in Wagenborgen. „Het evenement is alleen maar onder elkaar. En dan staan we met z’n allen op de dansvloer onder begeleiding van een band. De linedance festivals komen rond deze tijd ook overal weer terug. En we proberen er dan zoveel mogelijk te zijn.”

Op de vraag wat er zo mooi is aan linedancing: „Wat ik zelf het mooie vind is dat wij echt een moderne linedance-groep zijn. Wij dansen op country, maar ook veel op niet country. Wij dansen op alle soorten muziek. We hebben zelfs op jumpstyle gedanst. En op Nederlandstalig. In principe dansen we op alles.

Vergrijzing

We willen het ook laten zien, want er is natuurlijk heel veel vergrijzing in deze sector. Ik vind het mooi om in de linedancing ook nieuwe muziek erin te laten, zodat het ook voortgezet wordt. De reacties zijn wat verschillend. Er is een categorie die vindt dat je een andere dans moet gaan doen. En er zijn mensen die zeggen, hé, dat is leuk.”

Het is ‘Free Spirit’ ten voeten uit. Laat ze maar dansen.

Lessen

De leden van de Free Spirit Dancers komen op de donderdagavond en op de zondagavond bij elkaar. De donderdagavond is er voor de bijles. De zondagavond voor de gewone lessen. Met eerst de beginners, daarna de gemiddelden en gevorderden en tot slot de hoog gevorderden.

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Free Spirit Dancers.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Veendammer

Nieuws

Meest gelezen

menu