Aanleg nieuwe elektriciteitskabels door Waddenzee gaat dag en nacht door

Garnalenkotter voor de kust op de Waddenzee. Foto: SIEP VAN LINGEN

De aanleg van twee nieuwe 33 kV-elektriciteitskabels door de Waddenzee naar Ameland begint medio augustus. Het werk duurt twee maanden en gaat dag en nacht door.

Met de twee kabels van netbeheerder Liander moet het eilander elektriciteitsnet, dat tegen zijn grenzen loopt, weer jaren mee kunnen. De kabels lopen tussen de schakelstations aan de Grândyk in Holwerd en die aan de Oude Grazingweg bij Buren. Het tracé is ongeveer 14 kilometer lang.

Dag en nacht

Aannemer Alsema uit Zuidlaren begint maandag 16 augustus met het werk. Op de Waddenzee gaat dat dag en nacht door. Het trekken van de kabel zelf gebeurt alleen bij hoogwater: het schip dat dit werk uitvoert kan anders niet varen. Dat schip is steeds van drie uur vóór tot drie uur ná de hoogste waterstand actief.

Twee maanden

Het werk op de Waddenzee duurt twee maanden. Het is naar verwachting tot zo’n 1500 meter afstand hoorbaar. De kabel doorkruist op de Waddenzee een mosselbank. Liander zegt maatregelen te nemen om die na afloop te herstellen. Het gehele project, dus inclusief het binnendijkse werk, moet eind dit jaar klaar zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu