Bewoners woonzorgcentrum De Stelp op Ameland moeten bij corona naar Heerenveen. 'Bij elke verdenking van een besmetting houden we ons hart

De Stelp op Ameland. Foto: Eigen foto

Als corona toeslaat in woonzorgcentrum De Stelp op Ameland, moeten de besmette bewoners naar woonzorgcentrum Anna Schotanus in Heerenveen. Dat staat in een brief aan de familieleden.
Lees meer over
Wadden

Verhuizen naar Anna Schotanus, dat een corona-afdeling heeft voor heel Friesland, gebeurt alleen in het uiterste geval. De KwadrantGroep wil koste wat het kost proberen de zorg op het eiland te houden. Daarvoor kan bij voorbeeld de aula worden ingericht als corona-unit.

Verhuizing niet standaard

Kwadrant-manager Willem van der Kooi: „Bij een uitbraak zal eerst gekeken worden om welke mensen het gaat. Het is niet standaard dat dan iedereen verhuist. Bij de uitbraken die op dit moment in Nij Statelân (in Menaam; red) en De Hofwijck (in Leeuwarden; red.) zijn, worden afdelingen in quarantaine geplaatst en gaat er niemand naar Heerenveen. Dat kan ook heel goed een optie voor De Stelp zijn.”

„Mocht er door omstandigheden een grote uitbraak zijn, die wij niet meer kunnen behappen, bijvoorbeeld als er ook veel personeelsleden besmet zijn, dan komt een eventuele verplaatsing naar Heerenveen in beeld. Het is wel een scenario, dat kan opduiken als het helemaal misgaat. Dat zouden we uiteraard allemaal heel erg betreuren”, aldus Van der Kooi.

Eilanders ‘wat makkelijk over beschermende maatregelen’

Sommige mensen op het eiland doen wat makkelijk over de beschermende maatregelen, zegt Van der Kooi. Daarom werd Heerenveen in de brief genoemd.

„Wat mij betreft zou het een rampenscenario zijn als we onze bewoners moeten verhuizen. Bij elke verdenking van een besmetting houden we ons hart vast. Het geeft veel stress in afwachting van de uitslag van de test. Niet iedereen is doordrongen van wat het met de mensen in De Stelp doet, als er weer een verdenking van een besmetting is.”

Nieuws

Meest gelezen

menu