Containers slaan 100 mijl boven Schiermonnikoog van boord in Duits deel Noordzee

Een sleepboot brengt twee overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe de haven binnen. Het containerschip MSC Zoe verloor in de nieuwjaarsnacht 281 containers in de Noordzee. Foto: ANP

In het Duitse deel van de Noordzee is een aantal containers overboord geslagen, zo'n 100 mijl ten noorden van Schiermonnikoog.
Lees meer over
Wadden

De opsporing is in handen van de Duitse Kustwacht. Kottervisser Sander Meijer van de NG12 Prins Maurits maakt melding van de verloren containers in de Duitse Bocht. Collega’s van de kotter NG21 Maria Chris lokaliseerden vier containers op de zeebodem.

De vondst rijt oude wonden open vanwege het grote ongeluk met de MSC Zoe van begin 2019. Toen verdwenen 342 containers in zee. De vervuiling aan de Waddenkust was en is nog steeds groot.

Dat zal met deze lading vooreerst niet gebeuren. De windrichting is noord/noordoost, de golfrichting is vanaf woensdag noord.

Containers vermoedelijk van Munich Maersk

Politiek Den Haag, waar de containerramp met de MSC Zoe nog het hele jaar onderwerp van discussie was, sloeg dinsdag de schrik om het hart. ,,Weer containers in de Waddenzee?’’ twitterde PvdA-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk direct. ,,Ik hoop het toch niet. De pijn op de Waddeneilanden van MSC Zoe wordt nog iedere dag gevoeld en gezien.’’

De vissers wijzen naar de Munich Maersk, een containerschip dat op 2 december boven de Waddeneilanden voer. Het is met een lengte van 399 meter en een capaciteit van 19.630 containers ongeveer even groot als de MSC Zoe. Het schip vaart inmiddels in het Kattegat tussen Denemarken en Noorwegen.

Nieuws

menu