Kustwacht: 'Containerschip Marcos V had containerverlies op Noordzee aanvankelijk niet in de gaten' (update)

Guardian, noodhulpsleper van de Kustwacht. Schermafbeelding MarineTraffic

Op de Noordzee heeft containerschip Marcos V zaterdagochtend 26 containers verloren. Volgens de Kustwacht zijn ze vermoedelijk leeg.
Lees meer over
Wadden

De 293 meter lange Marcos V was onderweg van Bremerhaven naar Rotterdam en meldde het incident zelf aan de Kustwacht, aldus woordvoerder Lana van den Berg. Dat gebeurde om 05:55 uur.

,,Ze hadden niet direct door dat ze containers verloren waren. Vermoedelijk zijn ze ten noorden van Vlieland overboord gegaan.’’ Tegen elf uur was er nog geen enkele container gelokaliseerd.

Maersk aansprakelijk gesteld

Rijkswaterstaat heeft de Deense rederij Maersk aansprakelijk gesteld en gesommeerd tot bergingsacties. De dienst stelt stromingsschema’s op om te kunnen voorspellen welke route de containers afleggen. Maersk kon zaterdagochtend desgevraagd nog geen toelichting geven.

Noodhulpsleper Guardian speurt met Kustwacht-vliegtuig Coastguard 01. op en nabij de scheepssnelweg’ (TSS-route) ten noordwesten van Vlieland en Texel naar de containers.

Zowel de Nederlandse als de Duitse kustwacht waarschuwt vandaag en gisteren vanwege een riskante combinatie van wind en golven voor containerverlies op de Noordzee.

Nieuws

menu