Dagboek van een artistiek leider: vier intensieve weken Kunstmaand Ameland

Drie jaar was Gitte Brugman artistiek leider van Kunstmaand Ameland. In 2019 droeg ze het stokje over aan Annica Delfos. Die stopte onverwachts, en Brugman kreeg het verzoek in te vallen. Ze hield dit dagboek bij.

Vrijdag 18 september

Pieter Smit (directeur Kunstmaand Ameland) belt. Hoe het met me gaat. Dit is geen gewoon sociaal gesprekje… Annica Delfos, die mij vorig jaar opvolgde, heeft haar taken neergelegd. Of ik bereid ben op de rijdende trein te stappen en de Kunstmaand in goede banen te leiden. De start is immers 1 november. Ik vraag een weekend bedenktijd.

Ik steek mijn licht op bij de leden van de selectiecommissie. Die tonen zich verheugd over mijn terugkeer. Jan (mijn vriend) en ik hoeven er maar kort over te praten. Hij wilde sowieso wel hand- en spandiensten verlenen. Vond het vorige jaren alsmaar leuker worden, nu we de vrijwilligers op het eiland steeds beter leren kennen. Maar ik wil niet alleen het brandje blussen. Dan ook de jubileumeditie in 2021 vormgeven.

Maandag 21 september

,,Zal ik even bij je langskomen?’’, vraagt Pieter telefonisch. Hij is in Leeuwarden en staat al snel op de stoep. We hebben het over de stand van zaken, knelpunten en aanpassingen, en over de 25ste editie in 2021. ,,Ik heb nog een plan van jou liggen.’’ Dat proefballonnetje is hij niet vergeten. We zijn het snel eens, en ik ga meteen proberen nog wat buitenkunstenaars te strikken. Vanwege de coronamaatregelen zijn er andere looproutes, vallen enkele locaties af, dus willen we de bezoekers vooral buiten meer bieden.

Dinsdag 22 september

Via Galerie Westerstorm in Westhoek strik ik E. Pietersen als buitenexposant. In een boekje van stichting vierplus (met Marcel Prins uit Jubbega) kom ik Sytske de Jong uit Den Haag op het spoor. Ze zegt ja.

Donderdag 24 september

Dirk Keegstra (lid van de selectiecommissie) en ik bezoeken Galerie Westerstorm. Pietersen heeft nog meer groot werk voor buiten.

Vrijdag 25 september

Op Ameland bekijk ik welke beperkingen de coronaroutes opleveren en ik zie de nieuwe locaties (elk jaar wisselt er wel wat). Met de lijst van deelnemers en de voorlopige indeling door mijn voorgangster probeer ik grip te krijgen op 2020.

Van Beelden in Gees en Beeldentuin Mariënheem krijgen we meer namen door van belangstellende kunstenaars met buitenwerk. Ik kies een aantal op basis van werk en de beschikbare locaties. Waar er aan de ene kant mensen bij komen, vallen er – vooral aan buitenlandse kant – enkelen af. Zweden die naar Ameland zouden komen om zelf in te richten en elkaar te treffen, vrezen quarantaine. Ze trekken zich terug. Hun werk komt wel.

Weekend 26 en 27 september

Het is Amelander herfstvakantie, een deel van de selectiecommissie is niet beschikbaar voor overleg. Ik neem de tijd om zo goed mogelijk inzicht te krijgen in het werk waarmee de kunstenaars komen. Bij sommige combinaties van kunstenaars en locaties heb ik vraagtekens. Gaat dit passen?

Maandag 28 september

Opnieuw naar Ameland. Ik duik op kantoor in de mappen. Komt er groot of klein werk? Hoe moet het hangen? Op een aantal plekken kunnen we goede afspraken maken over het plaatsen van tijdelijke (panelen)wanden. Dat geeft lucht.

Twee kunstenaars die ik benaderde, kunnen niet, maar willen wel in 2021. Hopelijk schieten we er dit jaar financieel niet te veel bij in, dan heb ik al een begin voor dat jaar. Alle plannen zijn coronaproof, maar landelijk loopt het aantal besmettingen op. Wat zal dat betekenen?

Van kantoor krijg is mails over vervoersafspraken.Ik werk vooral thuis, bel en mail met kunstenaars die op het eiland zullen komen werken. Wat zijn hun plannen? Wat hebben ze nodig? Leuk om zo samen naar goede oplossingen te zoeken.

Donderdag 8 oktober

Geen vergadering, wel overleg met Aleida Edes van de Amelander Musea. We nemen door wie er in de verschillende musea komen exposeren, na de laatste wijzigingen. Het plan zit stevig in elkaar en Aleida kan afspraken maken met iedereen.

Op kantoor wordt hard gewerkt aan de indeling van alle vrijwillige suppoosten. Er hangt echter een donkere (corona)wolk boven deze Kunstmaand. Als ik van Holwerd naar huis rijd, breekt de zon door. Is dit een teken? Ik hoop het maar.

Vrijdag 9 oktober

Telefonisch overleg met Lia Kok, die groot werk exposeert in de NH kerk van Hollum. Past dat? Mijn contactpersoon voor de NH-kerken is op vakantie, maandag verder.

Maandag 12 oktober

Afgelopen weekend nog allerlei mails uitgewisseld. Indeling definitief gemaakt, onder voorbehoud van kleine dingen. Gaat de golfbaan dicht, dan verschuift er het nodige.

De geruchten over nieuwe coronamaatregelen beloven weinig goeds. Als de horeca dicht moet, is zo’n kunstroute meteen veel minder leuk.

Dinsdag 13 oktober

Het kabinet kondigt nieuwe coronamaatregelen af: horeca sluit, OV wordt ontmoedigd, groepsgrootte beperkt... Ze maken de Kunstmaand haast onmogelijk. Ik app Pieter Smit: Kleintje Kunstmaand? Opschuiven naar maart? Het bestuur vergadert morgen…

Woensdag 14 oktober

De kogel is door de kerk. Kunstmaand Ameland gaat niet door. Vanuit kantoor krijgen alle kunstenaars en vrijwilligers, betrokken bedrijven en locaties bericht. Meteen lieve berichtjes van kunstenaars: ,,Troostliefs van ons’’. Hopelijk is corona in 2021 onder controle.

www.kunstmaandameland.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu