Dat wordt weer knallen! Jachtvliegtuigen werpen bommen met explosieve lading af op Vlieland

NAVO-oefenlocatie Vliehors Range op Vlieland. Foto: Ministerie van Defensie

Nederlandse en buitenlandse jachtvliegtuigen werpen van maandag 24 september tot en met woensdag 7 oktober bommen met explosieve lading af op NAVO-oefenlocatie Vliehors Range op Vlieland. Ze gebruiken bommen van het type MK82 (500-ponders) voor deze oefening.

Vliegers trainen dagelijks om hun vaardigheden op peil te houden. Het afwerpen van bommen is één van deze vaardigheden. Op het 17 vierkante kilometer grote terrein op het westelijke deel van Vlieland zijn hiervoor verschillende doelen opgesteld: bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen.

Gesloten voor publiek

De Vliehors Range is tijdens de oefeningen gesloten voor publiek. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden. Tijdens de oefeningen is het terrein voorzien van rode vlaggen.

De vluchten vinden op in de ochtend en in de middag plaats. Vrijdag 24 januari wordt alleen in de ochtend gevlogen. In week 39 wordt alleen op 24 en 25 september getraind. In week 40 vinden de oefeningen op 28, 29 en 30 september plaats en in week 41 trainen de vliegtuigen op 5, 6 en 7 oktober.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu