'Nachtwacht van de onderwaterarcheologie' keert in juli 2022 terug naar museum op Texel. Kaap Sil krijgt schatkamer voor onderwatervondsten uit Waddenzee

Voor de 'Nachtwacht van de onderwaterarcheologie’ moet een zuurstofvrije vitrine worden gebouwd. Foto: Archief/ Kaap Skil

De 17de-eeuwse japon die Texelse duikers in 2014 vonden op de bodem van de Waddenzee, keert in juli volgend jaar terug naar Texel. Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens het werkbezoek van gedeputeerde Zita Pels van Noord-Holland aan museum Kaap Skil in Oudeschild.
Lees meer over
Wadden

’De Jurk’, ofwel: de ‘Nachtwacht van de onderwaterarcheologie’, krijgt een plek in de nieuw te bouwen Schatkamer in de ondergrondse maquettezaal, samen met een groot aantal zilveren voorwerpen uit het Palmhoutwrak.

Op de eerste verdieping van Kaap Skil wordt een nieuwe tentoonstelling ingericht voor de honderden bijzondere onderwatervondsten uit het wrak, waaronder een erotische poederdoos en een pronkbeker.

,,Wij kunnen niet wachten!’’, zegt museumdirecteur Corina Hordijk. ,,De wereld onder water is nog behoorlijk onontdekt. Dat de duikers daar zulke mooie spullen vinden, spreekt erg tot de verbeelding. Dat element zal ook een rol spelen in de nieuwe tentoonstelling.’’

Vitrines moeten aan strikte voorwaarden voldoen

De provincie Noord-Holland, die eigenaar is van de objecten, heeft Kaap Skil aangewezen als dé plek waar de collectie permanent zal worden tentoongesteld. Dat is geen eenvoudige opgave, want de collectie bestaat uit uiterst kwetsbare objecten. Met name het textiel is zeer gevoelig voor licht en zuurstof. De vitrines in de nieuwe tentoonstelling moeten daarom aan heel strikte voorwaarden voldoen.

De schetsontwerpen van ontwerpbureau Opera Amsterdam zijn klaar en er worden nu proeven gedaan met vitrines door de experts van de firma Meyvaert Museum uit Gent, die vitrinekasten heeft geleverd aan onder andere het Louvre in Abu Dhabi. De planning is dat komend voorjaar kan worden gestart met het inrichten van de tentoonstelling.

De collectie is door een team van internationale wetenschappers onderzocht.

Grootscheepse verbouwing Kaap Sil

In 2019 werd een ambitieus plan voor een grootscheepse verbouwing van Kaap Skil gelanceerd, waarvoor 19,9 miljoen euro nodig was. In de coronatijd is gekozen voor een gefaseerde uitvoering, te beginnen met de huisvesting van de Palmhoutcollectie.

De provincie Noord-Holland heeft hiervoor een miljoen euro beschikbaar gesteld. De BankGiro Loterij verstrekte 275.000 euro. Het Texelse toeristisch investeringsfonds STIFT fungeerde als vliegwiel met drie bijdragen van in totaal 425.000 euro.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu