De Waddenheli is ingevorderd voor coronavervoer in het Zuiden, maar waarom eigenlijk?

De reservewaddenheli vloog al met coronapatiënten. Nu doet ook de eerste waddenheli dat. Foto: Jilmer Postma

De Waddenheli is door het ministerie ingevorderd voor coronavervoer in Zuid-Nederland. Maar waarom eigenlijk? En hoe komt het nu met de eilanders? Japke Grit van UMCG Ambulancezorg legt uit.

De belangrijkste kwestie is er één waarbij niemand ooit had stilgestaan; helikopterpiloten kunnen lastig vliegen met beschermende coronakleding aan. ,,Ze hebben bewegingsruimte nodig. Dat gaat dus niet’’, weet Grit.

Voor het luchtvervoer van coronapatiënten heeft Nederland het grootste type helikopter nodig. Deze toestellen worden omgebouwd en krijgen een scherm tussen cockpit en passagiersruimte zodat het personeel veilig zijn werk kan doen.

De eilander Waddenheli, de Medic-1, is zo’n groot type helikopter. Hij is eigendom van ANWB Medical Air Assistance dat tevens de piloot levert. UMCG Ambulancezorg leaset hem normaliter voor het patiëntenvervoer van en naar de eilanden én levert de verpleegkundigen.

Invorderingsbesluit ministerie van VWS

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kwam met een invorderingsbesluit. Zo gaat dat, in tijden van crisis. Grit: ,,Wij dienen aan zo’n besluit te voldoen. En toen was het aan ons om het patiëntenvervoer van en naar de eilanden anders te regelen.’’

Zondag om 16.00 uur ging de gele Waddenheli formeel uit de dienstregeling. Op Eelde is het toestel in zeven haasten omgebouwd. Maandag had de piloot zijn eerste coronavlucht; hij vervoerde een patiënt van Tilburg naar Duitsland.

De eilanders vallen nu terug op de Lifeliner-4, de tweede reservehelikopter met standplaats Eelde. ,,Die is een maatje kleiner, maar kan even veel.’’

Is de Lifeliner-4 stuk of onderweg, dan komt de Lifeliner-1 uit Amsterdam. Lukt ook dat niet, dan komt de Lifeliner-3 uit Nijmegen.

‘Situatie per dag bekijken’

De reserve-Waddenheli van de ANWB vliegt sinds 24 maart al met coronapatiënten uit het zuiden. Dit toestel is tijdelijk op Vliegbasis Volkel gestationeerd, in het gebied waar de nood het hoogst is. De eerste Waddenheli houdt voorlopig Eelde als standplaats. Mogelijk wordt dit Leeuwarden. ,,We moeten de situatie per dag bekijken.’’

Tot slot. Hoe komt een coronapatiënt van de eilanden nou met spoed in een ziekenhuis op de wal? De Lifeliner-4 is voor dat vervoer immers ongeschikt. ,,Coronapatiënten gaan sowieso met de boot’’, zegt Grit. ,,Dat hebben we een tijdje geleden al geregeld. Met de huisartsen op de eilanden hebben we duidelijke afspraken gemaakt.’’

Op ieder eiland staat een reddingsboot klaar met een corona-unit erop. Bij grote spoed vliegt de traumaheli een mmt-arts in, die vanaf het eiland meevaart met de patiënt. In het ergste geval, bij acute benauwdheid, kan die spoedarts tijdens de oversteek een beademingsbuis aanbrengen. In vaktermen: intuberen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
Coronavirus
menu