De vale gier die zondag op Texel arriveerde, zit daar vrijdag nog steeds. 'Hij kan niet weg omdat het hard waait'

De vale gier in zijn slaapboom aan de Hollandseweg.

De vale gier die zondag over Den Helder vloog en diezelfde dag op Texel arriveerde, verbleef vrijdag nog steeds op het eiland. Na wat omzwervingen is hij donderdagavond neergestreken in een boom aan de Hollandseweg en daar heeft hij ook geslapen. De imposante vogel, die een spanwijdte van 2,5 meter heeft, trekt veel bekijks.
Lees meer over
Wadden

,,Hij kan niet weg omdat het hard blijft waaien. Hij moet over het water en dat doet hij niet met zulke wind’’, weet de Texelse vogelfotograaf en -kenner René Pop.

Op het eiland zijn niet heel veel dode dieren voor hem te vinden, maar vale gieren kunnen lang zonder eten.

Groep kwijtgeraakt

Pop schat dat dit exemplaar twee à drie jaar oud is. ,,Hij is nog niet helemaal volwassen. In de eerste vijf jaar zwerven ze nogal, vaak in groepen. Deze is waarschijnlijk de groep kwijtgeraakt en vrij ver naar het noorden terechtgekomen. Maar ze weten heel goed hoe ze terug moeten komen, ze hebben een uitstekend navigatiesysteem. En hij ziet er goed uit, onbeschadigd.’’

Nu de populatie in Spanje en Frankrijk sterk is toegenomen, wordt de vale gier bijna elk jaar in Nederland gezien, maar op Texel gebeurt dat zelden. Dit is de zesde keer dat er een wordt gesignaleerd. De laatste keer was in 2016.

Nieuws

menu