Drukke coronazomer op Waddeneilanden, ook voor de strandwachten van de KNRM

De lifeguards bij West Aan Zee op Terschelling. Van links naar rechts: Rana van Ginneken, Jelte Jansen en Myrthe de Bruin. Foto: LC/JanLigthart

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het dit jaar op de Waddeneilanden drukker gehad dan vorig jaar. In de drukke coronazomer zochten meer mensen de stranden op, wat ervoor zorgde dat de strandwachten vaker in actie moesten komen.
Lees meer over
Wadden

In totaal moesten de lifeguards 954 keer ingrijpen. In het overgrote deel van de gevallen (835 keer) ging het om een een klein EHBO-incident. 44 keer werd uitgerukt voor een grote EHBO-actie. 19 keer moest daadwerkelijk iemand gered worden.

Dit blijkt uit een evaluatieverslag van de KNRM Lifeguards van het strandbewakingsseizoen 2020.

In de evaluatie wordt ook de verdrinking van een Duits meisje op Ameland genoemd. Het heeft de KNRM aan het denken gezet over betere informatievoorziening over bijvoorbeeld muien om preventief te handelen bij gevaarlijke situaties.

Zomer getekend door corona

Verder werd de zomer getekend door corona en de daarbij horende maatregelen. Dat begon al bij het opleiden van de strandwachten; de KNRM heeft een deel van de opleidingen online aangeboden.

Maar ook tijdens het seizoen speelde corona een grote rol: er bestonden grote zorgen dat een strandwacht besmet zou raken en daarmee het hele team aan zou steken. Om dit risico te beperken is het team op elk eiland opgesplitst en over twee slaapaccommodaties verspreid.

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu