Waddeneilanden moeten stroomgebruik beperken. 'Isoleren, isoleren, isoleren'

De stroomkabels van en naar het vasteland lopen vol. Energie-opslag kan de Waddeneilanden helpen van het aardgas af te komen. Proeven lopen op Vlieland. ,,Maar alles begint met verminderen van de energievraag.”

De warmte wordt opgeslagen in een ondergronds waterbassin, waarvan in december 2021 het frame de grond in ging. De wijk Duinwijck is een van de drie Friese proeftuinen.

De warmte wordt opgeslagen in een ondergronds waterbassin, waarvan in december 2021 het frame de grond in ging. De wijk Duinwijck is een van de drie Friese proeftuinen. FOTO DIRK BRUIN

Lees meer over
Wadden

Schiermonnikoog kreeg begin deze maand van netbeheerder Liander te horen dat de stroomkabel voor nieuwe grootverbruikers op slot gaat. Er is geen capaciteit om nog meer stroom naar het eiland te transporteren over de fragiele wadkabel, of opgewekte duurzame stroom terug te vervoeren. Een domper voor het eiland dat van het gas af wil. Met extra grote belangstelling wordt gekeken naar Vlieland, waar proeven lopen om energie ter plekke op te slaan.

Nieuws

menu