Eilander VVV's sceptisch over roep om regie toeristenstroom

De directeuren van de eilander VVV’s zijn sceptisch over de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer om meer regie te voeren op het gebied van toerisme.

VVV-voorzitter Marianne van Hall van Schiermonnikoog noemt het 'naïef te denken dat je de toeristenstroom kunt sturen'.

VVV-voorzitter Marianne van Hall van Schiermonnikoog noemt het 'naïef te denken dat je de toeristenstroom kunt sturen'. Foto: Jilmer Postma

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het rijk meer moet doen aan de problemen door het groeiende toerisme. Het aantal toeristen uit het buitenland groeit fors – 19 miljoen vorig jaar – en zal alleen maar verder stijgen.

De verwachting is dat het aantal toeristen in 2030 minimaal 28 miljoen zal zijn, maar zet de huidige groei door, dan komt dat aantal zeker uit op 42 miljoen gasten.

Overlast

Steeds vaker veroorzaken toeristen ook overlast, constateerde de Raad voor de Leefomgeving onlangs, bijvoorbeeld op de Wallen in Amsterdam en in Giethoorn. De Raad vindt dat de nationale overheid meer moet doen om die overlast tegen tegen te gaan en de stroom toeristen in goede banen te leiden. Een meerderheid in de Tweede Kamer – CDA, PvdA, VVD, D66 en SP – vindt nu ook dat het rijk in actie moet komen. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) richt zich al steeds meer op spreiding van het aantal toeristen.

,,Je kunt wel zeggen: we willen als landelijke overheid regie voeren, maar toeristen trekken zich daar weinig van aan’’, stelt Marianne van Hall, voorzitter van de VVV Schiermonnikoog. ,,Ik vind het naïef te denken dat je de toeristenstroom kunt sturen. Het is gemakkelijk geroepen, maar moeilijk gedaan. Moeten er dan straks tolpoortjes op sommige plekken komen? Zo van: vol is vol?’’

De landelijke overheid zou het aantal vluchten op Schiphol kunnen beperken, stelt Van Hall, maar ook dat ziet ze er niet snel van komen gezien de grote economische belangen.

NBTC

Cinto Prosperi, directeur van de VVV Ameland is het helemaal met Van Hall eens. ,,Moeten we toeristen straks verplichten om het land in te gaan? En zo ja: hoe dan?’’ Het probleem is volgens Prosperi feitelijk mede veroorzaakt door het door de overheid gefinancierde NBTC.

Dat bureau was tot voor kort alleen verantwoordelijk voor het inkomend toerisme – buitenlandse gasten – en is afhankelijk van cofinancierders als KLM en Schiphol. Het zou meer kunnen samenwerken met regionale en lokale marketingorganisaties, meent Prosperi. ,,Ik betwijfel of daar door de overheid vastgesteld beleid voor nodig is.’’

De overheid kan volgens Prosperi wel marketingorganisaties in de regio faciliteren die alternatieve bestemmingen promoten. ,,Laat de regio’s daarbij zelf aangeven of en zo ja wat ze nodig hebben.’’

‘Wij hebben de luxe van de veerdiensten’

Net als Prosperi en Van Hall zeggen ook Annie Beiboer en Michel Aaldering, directeuren van de VVV’s op respectievelijk Vlieland en Terschelling, dat het door de landelijke partijen gesignaleerde probleem niet speelt op de eilanden, mede omdat het aantal veerdiensten en de beschikbare verblijfscapaciteit nu eenmaal beperkt is.

,,Wij hebben de luxe van de veerdiensten’’, stelt Aaldering. ,,Dat werkt al regulerend.’’ Bovendien is er al jaren aandacht voor seizoenspreiding, waardoor een groot deel van de gasten buiten het hoogseizoen komt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu