Gaswinner ONE-Dyas wil boorgruis afvoeren naar land en niet dumpen op zee bij Schiermonnikoog

ONE-Dyas wil schoner gaan werken bij de boringen boven Schiermonnikoog. De gaswinner wil geen boorgruis dumpen in de Noordzee.

Boorplatform in de Noordzee.

Boorplatform in de Noordzee.

Dat schrijft minister Stef Blok van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

In plaats van het lozen van boorgruis en boorspoeling op zee, gaat ONE-Dyas dit afvoeren naar stortlocaties op land - al zou dit volgens het bedrijf ook meer belastend voor het milieu zijn dan lozen in zee. Het bedrijf onderkent volgens Blok de negatieve effecten van zeelozing in de nabijheid van het oesterherstelproject.

Afvalwater gefilterd opslaan in reservoir

ONE-Dyas wil ervoor zorgen dat het afvalwater beter wordt gefilterd en in een reservoir wordt opgeslagen in plaats van op zee geloosd. Woordvoerder Corine Toussaint van ONE-Dyas gaf eerder al aan dat de gaswinner wilde stoppen met lozingen zodra er een geschikte lege put voorhanden is.

De gaswinner had toestemming om dagelijks tienduizenden liters vervuild productiewater te lozen op zee, vanaf een platform vlakbij de Duitse grens. Zo’n lozing is in Nederland toegestaan, maar op Duitse wateren verboden. Het gaat om overtollig water dat met het aardgas mee omhoogkomt uit de ondergrond. In de plannen staat dat het dagelijks gaat om naar verwachting 60.000 liter, met uitschieters tot 210.000 liter.

‘Koolstoffilter niet per definitie beter voor milieu’

In het ontwerp van het boorplatform heeft ONE-Dyas aangegeven dat de concentraties in het te lozen productiewater verder omlaag kunnen door een koolstoffilter met een olie- en waterscheider te plaatsen. Zo’n koolstoffilter beperkt de uitstoot van schadelijke stoffen.

Volgens Blok heeft zo’n filter ‘andere nadelige milieueffecten’, omdat er onderhoud en reiniging nodig is. Ook moeten de afvalstoffen worden afgevoerd en op land verwerkt. ‘Dit leidt tot meer vervoersbewegingen, de verwerking kost energie en het vrijgekomen afval moet worden opgeslagen’, schrijft de minister. ‘Het is daarom niet zo dat de toepassing van koolstoffilters bij gaswinning rond natuurgebieden per definitie beter is voor het milieu.’

Het is de bedoeling dat er 10 tot 35 jaar lang aardgas wordt gewonnen uit maximaal vijf velden op de grens van Nederland en Duitsland. Natuurclubs hebben al flinke bezwaren aangetekend tegen de plannen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu