Geen strand te mul voor de fatbike op Schiermonnikoog. Erwin Zantinga uit Groningen neemt toeristen mee naar de meest ontoegankelijke uithoeken

Het halve eiland doorkruisen zonder je vast te rijden in het mulle strandzand? Het kan tijdens de fatbiketour op Schiermonnikoog.

De fatbiketour op Schiermonnikoog.

De fatbiketour op Schiermonnikoog. Foto: LC

Creatief avonturier. Dat is de roeping van Erwin Zantinga uit Groningen. Met wilde baard, tatoeages en flink wat enthousiasme neemt hij toeristen mee naar de meest ontoegankelijke uithoeken van Schiermonnikoog.

Hoe je daar komt? Op de fatbike. Deze fiets laat zich nog het best omschrijven als een mountainbike met uit de kluiten gewassen banden. Met de breedte van een centimeter of 10 is haast geen duin te mul en geen plas te diep.

Zo’n offroadmotor zonder motor lijkt misschien zwaar trappen. Maar eigenlijk valt dat best mee. De eerste meters vanaf het startpunt bij fietsenverhuur Soepboer voelen gelijk vertrouwd. Wel vangt de fatbike de nodige zijwind over de dijk. Alsof het stuur een lichte afwijking heeft. Meer is het eigenlijk niet.

Hoofdpalen en hulppalen

Tussen de paarse zeeasters in de kwelder is het eerste afstapmoment. Daar ontvouwt Zantinga de fenomenen hoofdpalen en hulppalen. Die zijn bedoeld als houvast tijdens metingen. Het strand verandert voortdurend, maar de houten palen blijven staan. Een dankbaar onderwerp voor zijn eigen boek met als ondertitel: 28 uur lopen langs de rauwe randen van Schiermonnikoog .

150 woorden bij elke paal. Dat was het idee achter dit fotoboek waar hij tijdens de fatbiketour uitvoerig verhalen uit put. Denk aan de slenk waardoor hij kilometers moest omlopen. Of denk aan die ene keer diep in de nacht toen hij de wanhoop bijna nabij was en een laatste slok koffie uit de thermosfles hem weer op de been hielp

Wat dat betreft hebben de maximaal acht deelnemers aan de fatbiketour het maar makkelijk. Strand op, kwelder door en duinheuvel af: wie een goed stel benen heeft, heeft voor de bijna 25 kilometer die de tocht telt maar weinig te vrezen.

Kwetsbare gebieden worden gemeden

Zeker, soms is er kritiek op de fatbike. Is dat nou gewenst, met zulke brede banden door de ongerepte natuur? Maar buiten Facebook merkt Zantinga van die kritiek eigenlijk weinig. Bovendien werkt hij samen met Natuurmonumenten. Kwetsbare gebieden worden niet betreden en daarnaast leren deelnemers over de natuur, zoals bramen (die ze gewoon kunnen eten, want hier plassen geen vossen) en zeekraal (die ze niet mogen eten, want zeekraal is beschermd).

Blijft de vraag wat een creatief avonturier doet op Schiermonnikoog. Het antwoord laat zich raden: corona. Vertoeven op een oude fiets van Moskou naar Sint-Petersburg of een 98 dagen hitchhiken en creatief onderzoek in Lapland, zoals hij eerder allemaal deed, zat er simpelweg even niet in. Ook met zijn lezingen kwam hij door de regels in de knel.

En dus werd het fatbiken en verhalen vertellen in de buitenlucht van Schiermonnikoog. Geen straf, want het eiland zit vol verrassingen. Ondertussen is Zantinga voortdurend bezig met het fijnslijpen van zijn concept. Mogelijk komt er binnenkort zelfs een gidsloze variant van de fatbiketour, gebaseerd op QR-codes. Of zoals hij zelf zegt: een beetje pionieren en kijken hoe het allemaal gaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu