Man vindt met metaaldetector mogelijk explosief op Ameland. 'Het lijkt op een granaat, een soort ontstekingsmechanisme uit de Tweede Wereldoorlog'

De gevonden granaat. FOTO INSTAGRAM POLITIE AMELAND

Een man met een metaaldetector heeft donderdagmiddag mogelijk een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden op het strand van Buren op Amelan.

De man liep over het strand toen zijn metaaldetector aansloeg op een stuk metaal. ,,Het was iets vreemds en daarom belde de man, een toerist, ons”, zegt Gerrit Swart van de politie op het eiland.

Swart wist bij aankomst niet wat het was. ,,Het was een rond geval. We gingen er voorzichtig mee om.” Hij maakte wat foto’s en stuurde die naar de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) met de vraag wat het kon zijn.

,,De EOD zei dat het om een explosief gaat. Maar of dat echt zo is, moet blijken als ze naar het eiland komen.”

Explosief veiliggesteld op strand

Het explosief is nu veiliggesteld op het strand. Komende week gaat de EOD het explosief onschadelijk maken. Dan wordt ook goed gekeken wat het is.

,,We denken nu een granaat. Daar lijkt het op. Op een soort ontstekingsmechanisme uit de Tweede Wereldoorlog.”

Zes tot tien keer per jaar echt explosief

Het is niet de eerste keer dat er een mogelijk explosief gevonden wordt op het strand van Ameland. Swart krijgt vaker zulke meldingen. ,,We krijgen door het jaar regelmatig meldingen. Van de tien keer, gaat het acht keer om een echt explosief. Per jaar hebben we denk ik zes tot tien keer te maken met een echt explosief.”

De politieagent kan zich nog een melding van vorig jaar herinneren. Toen bleek het te gaan om een oliefilter. ,,Maar het voorwerp lag erg lang in zee. Dan gebeurt er veel mee voordat het aanspoelt en lijkt het niet gelijk op wat het is.”

Swart verwacht nog wel meer dingen aan te treffen op het strand. ,,Er ligt veel in de Noordzee, dat spoelt ooit een keer aan. We wachten ook nog steeds op een container.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu