Grootste maanvis tot nu toe aangespoeld bij Ameland. Dode dier is 200 centimeter bij 184 centimeter groot

Voor de kust van Ameland dreef maandagmiddag een enorme maanvis. De Dierenambulance en Reddingsteam Zeedieren (RTZ) hebben het overleden dier uit het water gehaald.

Voor de kust van Ameland dreef maandagmiddag een enorme maanvis. De Dierenambulance en Reddingsteam Zeedieren (RTZ) hebben het dode dier uit het water gehaald.
Lees meer over
Wadden

Het dier is naar het strand getransporteerd. Daar is de maanvis opgemeten: 200 centimeter bij 184 centimeter groot. Hoeveel het dier weegt is nog niet helemaal bekend, maar het gewicht van een volwassen maanvis kan variëren van 1000 tot 2300 kilogram.

Vaak worden deze dieren opgemerkt wanneer ze bijna bewegingsloos op hun zij aan de oppervlakte liggen. Voor dat gedrag bestaan overigens meerdere verklaringen. De eerste is dat ze zich op die manier door meeuwen en andere zeevogels van parasieten laten ontdoen.

De andere is dat ze dit doen om hun temperatuur te laten stijgen. Bij het jagen op neteldieren in koud water op dieptes van 50 tot 200 meter komt hij zo nu en dan naar het wateroppervlak. Daarbij is vastgesteld dat de lichaamstemperatuur beduidend oploopt. Dankzij hun grote lichaam zijn ze in staat de opgedane warmte relatief lang vast te houden.

Grootste tot nu toe

Het RTZ en de Dierenambulance van Ameland schrijven op Facebook dat maandag de grootste maanvis tot nu toe is aangespoeld aan de Nederlandse kust.

Het dier wordt voor onderzoek naar Naturalis in Leiden overgebracht. Daar zal ook bekend worden hoeveel deze maanvis weegt.

Nieuws

menu