Grote zorgen bij groepsverblijven Ameland: 'We kunnen niets en we mogen niets'

Annet Boelens op een van de lege bankjes voor haar groepsaccommodatie. Foto: Jan Spoelstra

Eigenaren van groepsaccommodaties op Ameland zijn vanwege het coronabeleid uiterst somber over de toekomst. Ze zoeken steun bij de gemeente.
Lees meer over
Wadden

,,We kunnen niets en we mogen niets.’’ Annet Boelens, voorzitter van de Vereniging Groepsverblijven Ameland windt er geen doekjes om. Als de ondernemers na dit ‘coronajaar’ ook in 2021 met de gevolgen van het coronabeleid worden geconfronteerd, zullen verschillende bedrijven de deuren moeten sluiten.

Deze week staken de leden de kopen bij elkaar. ,,We zullen met de gemeente moeten kijken hoe we verder gaan’’, stelt Boelens.

Groepsverblijven scoorden dramatisch slecht

Ameland kent een bijzonder hoge dichtheid van groepsverblijven. ,,Dat zie je nergens anders in Nederland.’’ Bij de vereniging zijn 55 bedrijven aangesloten. Zij zijn gespecialiseerd in het ontvangen van grote groepen personen. Vanuit Duitsland is de belangstelling altijd erg groot.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dinsdag dat de Friese logiesverstrekkers landelijk gezien het minst geraakt zijn door de corona-pandemie. In de sector scoorden groepsverblijven echter dramatisch slecht met een daling van ruim 80 procent.

Boelens denkt dat dit percentage op Ameland nog hoger uitvalt. ,,Voor ons is dit seizoen helemaal niets. Misschien komen er straks nog een paar schoolreisjes die aanvankelijk voor het voorjaar stonden gepland, maar verder verwacht ik er weinig van.’’

‘We staan met de rug tegen de muur’

De zorgen van de ondernemers zijn voor volgend jaar niet minder groot, constateert zij. ,,Als we volgend jaar ook nog de anderhalvemeterregel moeten hanteren, dan komen we echt in de problemen. Je kunt niet zo maar een accommodatie verbouwen. Bovendien zijn we bang dat op termijn de groepen niet meer zullen komen omdat zij dan nog maar met een beperkt aantal deelnemers kunnen komen. De contacten zullen verwateren. We staan met de rug tegen de muur.’’

Deze zomer wist een aantal ondernemers nog wel enkele gezinnen te herbergen en verwelkomde Boelens op haar camping nog een aantal gasten, maar financieel leverde dit allemaal niets op. Verblijven werden gedeeltelijk aangepast om de gasten te kunnen ontvangen.

,,We hebben met de gemeente nog wel protocollen opgesteld om de verblijven als B&B of kamerverhuur te kunnen verhuren, maar mensen zoeken niet op een groepsaccommodatie als ze met hun gezin op vakantie willen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu