Het coronavirus kost Schiermonnikoog een bijzonder bevrijdingsfeest in juni

Zangeres Elske DeWall met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht op Bevrijdingsfestival Fryslân in 2018. Foto: Marcel van Kammen

Een flypast van een Halifax, een concert op het strand voor 5000 personen; corona kost Schiermonnikoog een bijzonder bevrijdingsfeest in juni.
Lees meer over
Wadden

De coronacrisis nekt alle grote evenementen, ook feesten waarvan het programma nog niet eens bekendgemaakt was. Dit lot treft de grote manifestatie ‘Schiermonnikoog 75 jaar in vrijheid’, die op initiatief van de provincie werd voorbereid.

Op 11 juni 1945 verlieten de laatste 600 soldaten Schiermonnikoog en daarmee was het eiland het laatste stukje van Nederland dat bevrijd werd. De provincie wilde dit 75 jaar later groots herdenken, samen met de gemeente, Bunkermuseum Schlei en Dorpsbelang. Er was een budget van circa 300.000 euro beschikbaar.

Ambassadeurs van vier landen uitgenodigd

Al vanaf 4 mei zouden er wandelingen en fietstochten met verhalenvertellers zijn en op 11 juni zou de grote afsluitende manifestatie worden gehouden op het strand. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht zou filmbeelden en poëzie over herinnering en verzoening van een muzikale omlijsting voorzien.

Bekende artiesten zouden optreden, samen met een symfonisch jeugdorkest uit Duitsland en een koor van eilandkinderen. Elske DeWall zou komen en de organisatie hoopte ook onder anderen operazanger Henk Poort te contracteren. De ambassadeurs van België, Groot-Brittannië, Canada en Frankrijk waren uitgenodigd om de gebeurtenis bij te wonen.

Het grote evenement zou geopend worden met een flypast van een Halifax-bommenwerper, die laag over zou komen. Dit als herinnering aan de noodlottige crash van eenzelfde toestel op 10 januari 1943 op de Balg bij Paal 15.

Mogelijk live op televisie

De slotmanifestatie zou gratis toegankelijk zijn geweest voor alle bijna duizend eilandbewoners en ruim vierduizend belangstellenden en genodigden van de vaste wal. De organisatie had contacten met verschillende omroepen om het programma live te laten uitzenden op televisie.

Er wordt nog bekeken hoe er een andere invulling aan de viering van de bevrijding van Schiermonnikoog gegeven kan worden, meldt provinciewoordvoerder Peter Van den Meerschaut. Vanwege de onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt is er nog niets over te zeggen, laat hij weten.

Nieuws

Meest gelezen

menu