Persfotograaf René Pop bij bezoek aan Zilveren Camera Expo op Texel onder indruk van winnende foto Kees van de Veen uit Haren. 'De foto brengt in beeld wat niet met woorden valt te beschrijven'

De Zilveren Camera is de beeldbepalende wedstrijd voor fotojournalisten in Nederland. Een overzicht van de meest indrukwekkende foto’s van dit jaar is tot 25 september te zien in de kerk van Den Burg. Fotojournalist René Pop bekeek de expositie met een kennersoog.

Josefien Hendriks geniet van een vakantie op Texel en de Zilveren Camera expositie.

Josefien Hendriks geniet van een vakantie op Texel en de Zilveren Camera expositie. Foto: Rene Pop

De tentoonstelling schetst een beeld van de gebeurtenissen die het afgelopen jaar het nieuws bepaalden. Niet verrassend dat de fotoserie van Kees van de Veen uit Haren, die de covid-pandemie in beeld brengt, gewonnen heeft.

„De foto is dan ook prachtig”, aldus Pop. „Technisch perfect en vol emotie. De foto brengt in beeld wat niet met woorden valt te beschrijven en maakt daarmee het nieuws beter te begrijpen. Ik ben natuurlijk niet objectief, maar voor mij is een foto minstens zo belangrijk als de tekst van een artikel.”

Nieuwswaarde in combinatie met emotie

Pop denkt dat emotie en zeggingskracht belangrijker zijn dan technische perfectie. „De mensen die hier hangen zijn de echte toppers. Je hoeft je over de techniek echt geen zorgen te maken, dat zit wel goed. De kunst is het om nieuwswaarde te vangen in combinatie met emotie. Dat is bijvoorbeeld op de foto van de redders bij het surfdrama perfect in beeld gebracht. Geen paniek, maar wel de wanhoop en vertwijfeling spatten van de foto.”

Persoonlijke favoriet van de Texelse fotograaf is de foto waar de schade van een sprinkhanenplaag in beeld wordt gebracht. „Bij deze foto trof ik een bezoekster die er zelfs even voor ging zitten. De foto is zo veelzeggend dat ze er haar kinderen op wilde attenderen. Dan heb je als fotojournalist in de roos geschoten.”

De vraag rijst of Pop ooit zelf op een expositie van de zilveren camera wil worden opgenomen. „Natuurlijk. De lat ligt enorm hoog. Het zou een enorme eer zijn om hier te worden uitgekozen. Soms denk ik wel dat het grote, belangrijke nieuws niet op Texel is te vinden. Vaak zijn het toch natuurrampen of oorlogen die met die eer gaan strijken. In werkelijkheid had het surfdrama natuurlijk ook hier kunnen plaatsvinden. De scheepsramp met de viskotter Lummetje is nog een voorbeeld van treurig nationaal nieuws dat zich op of rond het eiland afspeelde.”

Slecht nieuws als onderwerp

De foto’s op de expositie hebben inderdaad in overweldigende meerderheid slecht nieuws als onderwerp. „We zijn nou eenmaal sensatiebelust”, zegt Pop. „Het is een feit dat slecht nieuws in de krant beter wordt gelezen dan goed nieuws. Al hangt hier op de tentoonstelling ook een serie foto’s met honden. Nou zie ik daar niet direct de nieuwswaarde van, maar het breekt wel de sleur van de alom tegenwoordige ellende.”

Ook voor Pop is het niet louter kommer en kwel dat hij op de gevoelige plaat vastlegt. „Ik ben een hartstochtelijk natuurfotograaf. Dat is een van de redenen dat ik ooit op Texel ben neergestreken. De natuur is hier iconisch. Ik ben al sinds de oprichting betrokken bij het tijdschrift Dutch Birding. Toen hier de zeldzame zwarte ooievaar neerstreek was het eiland zelfs even nationaal in het nieuws.”

Zelf was de Texelse fotograaf ook eens tijdelijk wereldnieuws. „In Jemen ontdekte ik een tot dan toe onbekende uilensoort. Dat is toch wel een beetje de Oscar winnen van het vogelspotten.”

„Ik speel viool en ben al 46 jaar muzikant. Dat leidt pas af van het eeuwig denken in plaatjes, dat doe je met je ogen dicht. Natuur is hier op het eiland in overvloed. Daar kan ik mijn hart aan ophalen. Maar muziek, en dan in het bijzonder klassieke muziek, moet je hier toch met een lampje zoeken. Er zijn natuurlijk prachtige kerkconcerten en de International Holland Music Sessions zijn een sieraad voor het eiland, maar voor verdere concerten moet ik toch vaak naar ’de overkant’.”

Expositie in De Burght

De Zilveren Camera expositie is tot 25 september te bekijken in de grote kerk ’De Burght’ aan de Binnenburg in Den Burg. De kerk is van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Een kaartje kost vijf euro, kinderen tot 12 jaar betalen 2,50 euro. Voor een euro extra kan ook de klokkentoren van de kerk worden beklommen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu