Kustwacht ziet 'vermissing' op Vlieland met sisser aflopen en beleeft kalmere zomer dan vorig jaar

De Kustwacht rukte zondagmiddag uit na een melding over een mogelijk vermiste zwemster bij Vlieland, maar staakte de zoektocht twee uur later alweer. Er werd namelijk geen vermissing gemeld.

De Kustwacht in actie tijdens de zoektocht naar de vermiste man bij Terschelling.

De Kustwacht in actie tijdens de zoektocht naar de vermiste man bij Terschelling. Foto: ProNews

De vrouw was zondagmiddag in een wetsuit gaan zwemmen ter hoogte van standpaviljoen ‘t Badhuys, meldden omstanders die de hulpdiensten alarmeerden. De Kustwacht nam de melding direct uiterst serieus, maar staakte twee uur later de werkzaamheden. Een kustwachtvliegtuig en een helikopter keerden terug naar vaste wal.

,,We schaalden af omdat er geen vermissing is gemeld”, zegt Kustwacht-woordvoerder Daniëlle van Hoek. ,,Iemand op het strand had een zwemster de zee in zien gaan. Die heeft alarm geslagen, maar er is vervolgens niemand als vermist opgegeven. Ook maandag niet.”

Zwemster nog in leven

De Kustwacht rekent erop dat de zwemster nog in leven is. ,,Het meest voor de hand liggend is dat die mevrouw lekker een rondje heeft gezwommen en ergens anders de zee uit is gekomen. Ze heeft waarschijnlijk helemaal niet door gehad dat het om haar ging”, zegt Van Hoek. ,,Mocht het zo zijn dat er alsnog een vermissing wordt gemeld, dan schalen we weer op.”

Van Hoek verwacht niet dat dat nodig is. ,,Er is namelijk ook geen kleding aangetroffen op het strand. Ook op de camerabeelden van het strandpaviljoen zijn geen bijzonderheden gezien.”

Tweede uitruk in vier dagen

De Kustwacht rukte zondag voor de tweede keer in vier dagen tijd uit op de Waddeneilanden. Donderdag gingen een vliegtuig van de Kustwacht en reddingboten van de KNRM in de Noordzee op zoek naar een vermiste man. De vriendin van de man deed donderdagavond melding van de vermissing, nadat de vrouw zonder de man uit het water kwam bij Terschelling.

Donderdagavond om half 11 werd de zoekactie beëindigd, omdat de overlevingskansen van de man als nihil werden ingeschat. Bovendien bemoeilijkte de invallende duisternis de zoektocht, die niet zonder slag of stoot verliep. Een reddingsboot sloeg om, waardoor drie van de vier bemanningsleden in het water terechtkwamen. Van Hoek stelt dat er maandag tijdens patrouilles nog uitgekeken wordt naar de man. ,,Er wordt extra aandacht aan gegeven.”

Rustiger dan vorig jaar

Dat de Kustwacht twee keer in vier dagen uitrukte, geeft volgens Van Hoek niet het beeld van de zomer weer. Volgens de woordvoerster zijn er dit jaar ‘absoluut minder meldingen’ dan in 2020. ,,Dat was een bizar jaar met vele verdrinkingen in zee. Dat het er dit jaar minder zijn, komt waarschijnlijk ook door de slechte zomer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu