Manshoge kliffen op Ameland door strandval Suudwest

Het Suudwest van Ameland was woensdag het toneel van een strandval. Op 14 maart van dit jaar was er ook een grote strandval; die van vandaag is mogelijk nog groter, met manshoge kliffen van zand.
Lees meer over
Wadden

Het wegzakken van zand van het strand komt daar regelmatig voor. In 2017 vond in de Waddenzee onder het Suudwest een geulwandsuppletie plaats om de erosie door de sterke stroming ter plaatse tegen te houden. Een deel van het zand is op het strand terechtgekomen en heeft het strand opgehoogd. Met de strandval verdwijnt weer veel zand in zee.

Natuurfenomeen

Strandval is een natuurfenomeen dat zo nu en dan aan de zandige kust van Nederland voorkomt. De Waddeneilanden hebben er met enige regelmaat last van.

Het is een natuurlijk proces dat dramatisch oogt: plots zakt het strand de diepte in. Rijkswaterstaat, dat de kust in de gaten houdt en het Hoogwaterbeschermingsrogramma uitvoert, doet regelmatig metingen en houdt de bewegingen aan de kust in de gaten. Het is een kwestie van evenwicht tussen zand op het strand en zand op de bodem van de zee en in de diepte van de stroming. Het Suudwest van Ameland krijgt meer dan gemiddeld met een strandval te maken.

Nieuws

Meest gelezen

menu