CleanUp XL: milieuorganisaties halen 800.000 kilo afval uit Noordzee en Waddenzee

Milieuorganisaties gaan 800.000 kilo afval uit de Noordzee en Waddenzee halen. Foto: ANP

Milieu- en natuurorganisaties halen de komende drie jaar 800.000 kilo afval uit de Noordzee en de Waddenzee. Het opgedoken afval wordt zo veel mogelijk duurzaam verwerkt.
Lees meer over
Wadden

De initiatiefnemers van CleanUp XL, zoals de actie is genoemd, vinden het onacceptabel dat er zoveel troep op de bodem van het grootste natuurgebied van Nederland, de Noordzee, en in werelderfgoed Waddenzee blijft liggen.

Ramp met MSC Zoe

Aanleiding voor CleanUpXL, zoals de initiatiefnemers de actie hebben genoemd, is de ramp met de MSC Zoe in de nacht van 1 op 2 januari 2019. Het schip verloor 342 volgeladen containers.

De kust van de Waddenzee is voor een deel opgeruimd. Onderzoek door middel van sonars heeft aangetoond dat in een gebied van 3000 vierkante kilometer ten noorden van de Waddeneilanden niet alleen nog veel lading van de MSC Zoe op de zeebodem ligt, maar ook heel veel andere troep.

Als die niet wordt opgeruimd, worden zeedieren, kusten, kwelders en duinen langdurig bedreigd door plastic resten. Unieke natuur zou verloren gaan, aldus de organisaties.

Grofvuil van de zeebodem

Bergers gaan één keer per jaar grofvuil van de zeebodem halen. Duikers ruimen kleinere spullen onder water op en maken daar filmbeelden van. Op verschillende plekken in het Waddengebied is later te zien hoeveel afval er al geborgen is.

De deelnemende organisaties gaan tevens opruimacties organiseren voor vrijwilligers.

Nieuws

Meest gelezen

menu