Nieuw klooster op Schiermonnikoog vanaf 1 maart open voor gasten. Zij mogen meedraaien in het dagritme van de cisterciënzers

Het nieuwe klooster op Schiermonnikoog opent op 28 februari zijn deuren. Een dag later kunnen er gasten terecht.

De voormalige herberg Rijsbergen op Schiermonnikoog is vanaf 28 februari officieel in gebruik als klooster. Foto LC

De voormalige herberg Rijsbergen op Schiermonnikoog is vanaf 28 februari officieel in gebruik als klooster. Foto LC

De verbouwing van de voormalige herberg Rijsbergen is in mei begonnen en verloopt vlotjes, aldus abt Alberic. De aannemer en installateur ronden in november hun werk af, waarna de monniken zelf aan de slag gaan met schilderen, stofferen en inrichten.

De broeders, inmiddels zes man sterk op het eiland, hebben daar alle tijd voor, gezien de geplande openingsdatum van 28 februari. De inventaris, zoals beelden, meubels en een altaar, is al aanwezig. Die hebben ze namelijk meegenomen uit hun oude adbij Sion in Diepenveen (Overijssel).

Het altaar doet momenteel dienst in hun tijdelijke onderkomen aan de Langestreek. Ook de iconen die een van de kloosterlingen schildert zullen een plek in het interieur krijgen.

Gasten op zoek naar stiltebezinning

Op 1 maart stellen de monniken hun nieuwe gastenverblijf open. Er kunnen maximaal zes personen overnachten, ook binnen de huidige coronamaatregelen. Zij mogen meedraaien in het dagritme van de cisterciënzers en de sfeer en de gebeden meemaken.

De ervaringen uit Diepenveen leren dat gasten op zoek zijn naar stiltebezinning, aldus Alberic.

Een overnachting kost 50 euro, waarbij bezoekers zelf hun maaltijden moeten verzorgen. De broeders hebben al verschillende aanmeldingen gekregen.

Of de diensten in de kapel vanaf 1 maart ook toegankelijk zullen zijn voor bezoekers die niet in het klooster verblijven, is vanwege corona nog maar de vraag. De kapel is niet groot en de anderhalve meter afstand moet wel aangehouden kunnen worden.

Broeder uit Mexico

Eind september heeft de kluizenaar van de communiteit het huis in de achtertuin van het klooster betrokken. Hij woonde al een jaar op het eiland, maar in de tijdelijke woonruimte. Sinds vrijdag is er een 32-jarige broeder uit Mexico op het eiland, die zich bij de eilander monniken wil voegen.

Twee oudere broeders verblijven nog steeds in het Belgische Westmalle. Eén van hen, een tachtiger, blijft daar. De ander, tweede helft zeventig, besluit na de opening op Schiermonnikoog of hij er ook naartoe verhuist. Het nieuwe klooster kan tien monniken huisvesten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu