Nieuwe burgemeester Vlieland gaat meer verdienen dan zijn voorganger (en dit is waarom)

Michiel Schrier. Foto: Gemeente Vlieland

De nieuwe burgemeester Michiel Schrier (SP) en de wethouders van Vlieland gaan vanaf 1 juni 2021 meer verdienen. De provincie Friesland verhoogt op verzoek van de gemeenteraad de lonen van de bestuurders.
Lees meer over
Wadden

Wie burgemeester is in een kleine gemeente verdient zo’n 6.500 euro per maand, wethouders ruim 5.000 euro per maand. Hoe groter een gemeente, hoe hoger de bezoldiging.

Maar hoe zit dat dan als je bestuurder bent op een Waddeneiland? Dan ben je in de winter burgemeester van pak ‘m beet 1000 inwoners, maar in de zomer wel van 5000 of meer. Dan komen de toeristen met hun tentjes, of zoeken eigenaren hun tweede huisje op. Je bent plots bestuurders op een eiland met duizenden mensen.

Loonsverhoging van paar honderd euro

Om die reden krijgen de burgemeester en wethouders op Vlieland de komende jaren meer loon. Ze worden niet langer beloond op basis van de kleinste schaal, voor bestuurders in gemeenten met 8.000 inwoners of minder, maar op basis van een grotere gemeente (tot 14.000 inwoners). Dat betekent dat de burgemeester en de wethouders een stapje maken. Ze gaan per maand zo’n 600 tot 700 euro meer verdienen.

De gemeenteraad van Vlieland vroeg de provincie Friesland om de loonsverhoging. Gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA, financiën) ging akkoord, omdat ,,bestuurders op Vlieland door het grote aantal toeristen een grotere verantwoordelijkheid hebben dan vergelijkbare gemeenten’’.

De loonsverhoging op Vlieland geldt vooreerst voor 6 jaar. Ook de colleges op Terschelling en Ameland worden al hoger ingeschaald.

Nieuwe burgemeester begint in mei

De nieuwe burgemeester van Vlieland, SP’er Michiel Schrier begint - nadat zijn voordracht is bekrachtigd - in mei aan zijn job op het eiland. Burgemeester Tineke Schokker neemt dan afscheid.

Nieuws

Meest gelezen

menu