Oerol: iets meer geld, veel positiever advies

Oerol. Foto: Neeke Smit

Oerol krijgt iets meer geld in het kader van de Basisinfrastructuur dan de bedoeling was. En, belangrijker nog: het ‘aanvullend advies’ is een stuk positiever.

455.000 euro per jaar, dat was de bedoeling. Fors minder dan de 750.000 die Oerol gevraagd had. En erger nog: in het advies aan de Raad voor Cultuur stonden de nodige kritische kanttekeningen over het Terschellinger theaterfestival.

Maar het wordt 476.066 euro op jaarbasis. Gevolg van een foutje: men ging uit van het verkeerde peiljaar. Toch mooi ruim 21.000 euro per jaar meer. ,,En daar spugen we niet in”, zegt algemeen directeur Siart Smit vanuit Zweden, zijn vakantieland deze zomer.

Erkenning belangrijke positie van het festival

Maar belangrijker nog was het nieuwe ‘aanvullend advies’ omtrent Oerol, opgesteld naar aanleiding van de reacties op het oorspronkelijke advies. Dat was behoorlijk kritisch op het festival. In de nieuwe versie is dat allemaal rechtgetrokken.

Van verschillende feitelijke onjuistheden tot de erkenning van de belangrijke positie die het festival in het Nederlandse bestel heeft, en de inspanningen voor meer diversiteit. ,,Dat is nu allemaal erkend. Dat eerste advies was niet prettig, dat voelt nu heel anders.”

Budget is en blijft krap

Ook opvallend: het oorspronkelijke advies vond een educatief medewerker niet zo ‘urgent’. In het aanvullend advies is dat oordeel herzien, ,,alleen zonder budget.” Dat is het probleem: het totale budget is en blijft krap. ,,Als je kijkt naar het aantal werkplekken in en om de culturele sector, zou ik, als ik de politiek was, juist nu meer in cultuur investeren. Maar goed, ik heb een ander vak gekozen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu