Wethouder maakt zich grote zorgen: 'Ondernemers Terschelling behoorlijk in de shit'

De coronacrisis raakt de economie op Terschelling hard, zei wethouder Jeltje Hoekstra op de raadsvergadering. ,,De ondernemers zitten behoorlijk in de shit.”

Stilte op Terschelling door de coronacrisis.  FOTO JAN HEUFF

Stilte op Terschelling door de coronacrisis. FOTO JAN HEUFF

Vanwege de beperkende maatregelen van de overheid is het toeristenseizoen, dat met Pasen en met het wandelevenement Fjoertoer had moeten beginnen, grotendeels stilgevallen. Topevenementen als Oerol, de HT-roeirace en vele kleinere gebeurtenissen zijn van de agenda geschrapt. De jachthaven is gesloten en er is dit jaar nog geen schip van de bruine vloot de gemeentehaven binnengelopen. Ruim 80 procent van de eilanders leeft van het toerisme.

,,We horen in gesprekken met ondernemers hoe verschrikkelijk de crisis Terschelling raakt. Het is een enorm probleem en we weten als gemeente niet goed hoe hiermee om te gaan”, zei Hoekstra. ,,We hebben nauw overleg met de Task Force van de provincie, die heel veel aandacht heeft voor de Wadden.” Hoekstra vertrouwt erop dat met de gezamenlijke steunaanvraag van de vijf eilandbesturen de overheid financieel zal bijspringen. ,,Want dit kunnen wij zelf niet droog houden.”

Tegoedbon voor ieder huishouden

Om de eilanders een hart onder de riem te steken, krijgt ieder huishouden van de gemeente een tegoedbon van 12,50 euro, die via de website van de VVV bij een plaatselijk bedrijf kan worden besteed.

De gemeenteraad vond het woensdagavond in deze onzekere tijden niet gepast om verder te praten over een kostbaar project als de op handen zijnde aanpassingen aan de haven. De raad haalde op voorstel van de PvdA het Uitvoeringsprogramma Havenfront Terschelling van de agenda. ,,Wij willen eerst van het college een overzicht van de financiële positie van Terschelling, alvorens te praten over een financieringsopzet voor het havenplan, dat inclusief subsidies kan oplopen tot bijna 40 miljoen euro”, zei fractievoorzitter Christa Oosterbaan.

Gesprekken over financiering en planning kunnen wat betreft de PvdA achter de schermen gewoon doorgaan. Opschorting van de besluitvorming van het havenproject met een paar maanden zal niet leiden tot de nodige risico’s, stelt deze partij. Wethouder Hoekstra beloofde de raad zo spoedig mogelijk inzage te geven in alle kosten en uitkeringen, die met de crisis verband houden.

Het was de eerste raadsvergadering die door interim-burgemeester Jon Hermans, via videocontact, werd voorgezeten. De raad stond enkele ogenblikken stil bij het overlijden van oud-raadslid Hugo Gorter, die van 1978 tot 1998 deel uitmaakte van de gemeenteraad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Coronavirus
menu