Ouders omgekomen Tara (12) stellen rederij uit Harlingen opnieuw aansprakelijk. 'Rederij had pro-actief papieren moeten controleren'

 Politieonderzoek op charterschip Risico.

Politieonderzoek op charterschip Risico. Foto: LC/Arodi Buitenwerf

De ouders van de omgekomen Tara stellen Rederij Vooruit opnieuw aansprakelijk voor het dodelijke ongeval afgelopen zomer op het schip de Risico. Ze doen dat nadat deze krant bekendmaakte dat de papieren van het schip niet in orde waren en daarom niet had mogen uitvaren.
Lees meer over
Wadden

De 12-jarige scholiere uit Den Haag was op 31 augustus met haar school op zeilkamp op de Waddenzee. Aan boord van de klipper brak de giek af, waardoor het meisje dodelijk gewond raakte.

Twee weken later stellen haar ouders de Harlinger Rederij Vooruit aansprakelijk, in de veronderstelling dat dit de eigenaar is van het schip. Dat bleek niet het geval: de schipper zelf is eigenaar van de Risico. Rederij Vooruit is het boekingskantoor waar op dat moment bijna veertig charterschippers bij aangesloten zijn, waaronder de schipper van de Risico.

Pro-actief

Deze week ontdekte de Leeuwarder Courant op basis van documenten van de Inspectie Leefomgeving en Transport dat de schipper geen geldig Bewijs van Tuigage had. Dit certificaat stelt vast dat onder andere de giek, masten en ander rondhout op het moment van de keuring in orde waren. Het bewijs was zes weken eerder verstreken.

De ouders van Tara stellen Rederij Vooruit daarom opnieuw aansprakelijk. Dit keer als partij die een onrechtmatige daad heeft begaan, legt hun advocaat Herman Zandijk uit. ,,De rederij had pro-actief moeten controleren bij haar gecontracteerde schepen of die over geldige keuringscertificaten beschikten. Laat maar zien of alles in orde is. Ze hadden niet achterover moeten leunen en zeggen: ‘ik doe de reserveringen en verder niets’.

In de brief aan de rederij schrijft de advocaat: ,,Indien u pro-actief in uw contracten met de eigenaren van de gecharterde schepen zou hebben opgenomen, dat zij jaarlijks aan de rederij kopieën dienen te tonen van deze geldige certificaten, dan had de rederij in dat geval niet alleen kunnen afzien van het contracteren van de Risico, maar daarvan ook behoren af te zien. In dat geval zou dit ongeluk niet hebben plaatsgevonden.”

Houtrot

In september maakte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bekend dat bijna 15 procent van de totale bruine vloot – zo’n 250 schepen – op dat moment geen geldige certificaten had. Uit de opgevraagde documenten van ILT blijkt nu dat dit gold voor de Risico en zeven andere bruine vloot-schepen uit Harlingen die bij Rederij Vooruit waren aangesloten.

Vorig najaar meldde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid al dat het ongeluk is veroorzaakt door houtrot. Het Openbaar Ministerie kon deze week nog niet zeggen wanneer het onderzoek naar het ongeval is afgerond en of het tot strafvervolging komt. De schipper, die ook eigenaar is van de Risico, geeft aan dat hij hangende dit onderzoek niet reageert op vragen van deze krant.

De eerste aansprakelijkstelling is inmiddels door de verzekeringsmaatschappijen namens de schipper in behandeling genomen, zegt Zandijk.

Filmpje van giek

De advocaat heeft een filmpje ontvangen dat een medescholier maakte op de Risico, vlak voor het ongeval met de giek. Op een still uit het filmpje is een grote scheur in de giek te zien. Volgens de maker van het filmpje zaten op dat moment een stuk of vier kinderen op het dek. Of er een verband is tussen de scheur en het afbreken van de giek, is nog niet bekend.

Volgens een Friese charter-schipper van een klipper lijkt de scheur in de giek op een droogte- of krimpscheur. Die komen vaker voor in masten en ander rondhout. ,,Dat kan op zichzelf geen kwaad, maar met hout weet je het nooit”, zegt de schipper die anoniem wil blijven. ,,Bij een inspectie steek je er een mes in en kan je zien of het al dan niet goed is. In hout kan schimmel komen, dan kan het beginnen te rotten.”

In het verleden hadden de schepen van de bruine vloot alleen maar houten masten en gieken. ,,En waren dit soort scheuren aan de orde van de dag”, zegt de schipper.

Tegenwoordig stappen veel schippers over op staal als rondhout aan vervanging toe is. Dat deed hij zelf ook. ,,Ik heb onder andere een stalen mast en heb de verstaging vervangen. Dat geeft mij bij harde wind een prima gevoel.”