Rederij Doeksen verhoogt capaciteit naar Terschelling en Vlieland met drie oude boten. Er is alleen geen wifi en warme kleding wordt aanbevolen

De Regina Andrea. ARCHIEFFOTO LC UIT 2014.

Rederij Doeksen huurt de komende tijd de ms Friesland I, ms Holland IV en de Regina Andrea in om de capaciteit naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland te verhogen. Ondernemers laakten eerder de creativiteit van de rederij.

Doeksen kondigde op 11 mei aan geleidelijk meer te gaan varen en vanaf juni met 40 procent van de volledige capaciteit te gaan varen. Directeur Paul Melles van Doeksen riep ondernemers op de wisselingen van hun accommodaties zo goed mogelijk te spreiden om massale drukte te voorkomen.

Ondernemers willen op hun beurt de door de coronacrisis opgelopen schade inhalen en eisten meer creativiteit van Doeksen om toch meer toeristen naar de eilanden te krijgen.

Doeksen stelt dat er een gespannen verhouding is ontstaan door de groeiende vraag naar capaciteit tijdens de zomermaanden en de maatregelen - die zorgen voor een beperkt passagiersaantal per afvaart. Doeksen wil passagiers veilig en verantwoord overzetten en heeft gezocht naar schepen die vertrouwd zijn met het vaargebied en de komende weken beschikbaar zijn om extra afvaarten uit te voeren. ,,Voor veel passagiers zal dit een feest van herkenning zijn. De schepen hebben zich bewezen op dit traject’’, zegt directeur Melles.

De ms Friesland werd in 1956 in opdracht van Doeksen gebouwd en voer tot 1988 op Terschelling. Sinds 2002 vaart het dagtochten bij de historische driehoek (Enkhuizen-Medemblik-Hoorn). Door de coronacrisis kan dat momenteel niet en dus zag Doeksen de kans schoon het schip tijdelijk (van 29 mei tot en met 30 juni) in te huren.

 

De ms Holland IV is in 1951 als zeesleper gebouwd en werd gezien als een razendsnelle bergingssleper en passagiersschip. Sinds 2000 is de Holland ondergebracht bij de Stichting Zeesleepboot Holland. De Regina Andrea wordt door rederij PartyVaart Neptunus uit Harlingen ingezet voor zeehondentochten en rondvaarten op de Waddenzee en het IJsselmeer.

 

De schepen worden de komende week eerst ‘coronaproof’ gemaakt en voorzien van looproutes, plastic schermen en verspreide zitplaatsen. Mindervaliden kunnen niet terecht op de boten, auto’s en fietsen gaan ook niet mee. Er is geen horeca aan boord en ook geen wifi. Doeksen beveelt warme kleding aan voor passagiers.

De ms Friesland en Regina Andrea voeren ieder weekend afvaarten uit naar zowel Terschelling als Vlieland. De ms Holland versterkt de vloot tijdens het Pinksterweekend en op 12, 13 en 14 juni. De extra afvaarten zullen deels worden benut voor het vervoeren van passagiers met bestaande boekingen, die door de coronamaatregelen niet op de door hen geboekte afvaart mee kunnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Coronavirus
menu