Rolstoelvriendelijke vogelkijkpunten op Texel. 'Als je minder mobiel wordt, wil je er nog steeds op uit'

Het verharde pad bij Nieuw Buitenheim is verlengd tot aan de vogelkijkhut.

Het verharde pad bij Nieuw Buitenheim is verlengd tot aan de vogelkijkhut. Foto: Natuurmonumenten/ E. Boot

Natuurmonumenten heeft het pad naar de vogelkijkhut in Nieuw Buitenheim aan de waddendijk op Texel verhard zodat het nu rolstoeltoegankelijk is. Ook het nieuwe kijkscherm dat in De Hertenkamp in Waalenburg is geplaatst, is makkelijk bereikbaar.
Lees meer over
Wadden

„Het verbeteren van de toegankelijkheid van onze gebieden voor degenen die minder goed ter been zijn of bijvoorbeeld met een kinderwagen, rollator of rolstoel op pad zijn, was een lang gekoesterde wens binnen het team”, vertelt boswachter Eckard Boot.

Er was al een verhard pad vanaf de IJsdijk naar het vogelkijkscherm bij natuurgebied Nieuw Buitenheim, maar nu is ook de rest van het pad, dieper het gebied in, voorzien van betonplaten. De vogelkijkhut kijkt uit over Dijkmanshuizen en de Leemput, waar over een paar weken weer volop broedende visdiefjes en kluten te zien zijn.

Het nieuwe scherm bij De Hertenkamp staat langs de wandelroute die vanuit Natuurcentrum de Marel start en voor iedereen toegankelijk is. Dit scherm kijkt uit over de oude duintjes bij Waalenburg.

Draairuimte

„Vaak wordt vergeten dat als één gezinslid niet in staat is om een hindernis te nemen op een route, de rest van het gezelschap ook de toegang ontzegd wordt. Als je altijd van de natuur gehouden hebt, maar je wordt slechter ter been, dan heb je nog steeds de behoefte om eropuit te gaan en de natuur te bewonderen. Daar spannen we ons voor in”, aldus de boswachter. Het scherm heeft een laag kijkgat, dat ook handig is voor kinderen, en er is voldoende draairuimte voor scootmobiels.

Staatsbosbeheer heeft aan de vooravond van het nieuwe broedseizoen het populaire vogelkijkpunt op het duin bij De Tuintjes, nabij de vuurtoren, ook vernieuwd. Dit biedt uitzicht over zowel de duinen als de zee, waardoor het bij uitstek geschikt is om de vogeltrek te observeren. Het is echter moeilijk toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.