Dit is de 10.000 jaar oude slagtand van een mammoet. De garnalenvisser die hem opviste uit de Waddenzee houdt 'm zelf. Al kan een gave slagtand 10.000 euro opleveren

De slagtand. Foto: Bert de Groot

Vissers vangen van alles in hun netten. Omdat de zeebodem voor onze kust vroeger land was, is die bezaaid met botten en tanden van landdieren. De redelijk gaaf gebleven slagtand van een mammoetstier is redelijk bijzonder. De WR109 kreeg hem in het net.
Lees meer over
Wadden

Afslagchef Bert de Groot van de Helderse visveiling zette als eerste een foto van de zwart uitgeslagen slagstand op internet. Het kromme ivoor vormt bijna een cirkel en ligt op het staal van de vloer van de garnalenkotter. Bert is enthousiast: ,,Een unieke vangst?”, zegt hij. De Groot loopt al lang mee in de visserijwereld en maakte zo’n grote tand niet eerder mee.

Visser Jan Simon de Haan stelt dat de slagtand gevangen is ter hoogte van het Scheurrak, een stuk Waddenzee. Die locatie is volgens biologen interessant omdat grote botresten meestal in de Noordzee worden aangetroffen.

Koningen van de IJstijd

De tand is gekromd, maar als het ivoor rechtuit gelegd zou kunnen worden is hij bijna 2,5 meter lang. Mammoeten liepen hier tot 10.000 jaar geleden vrij rond. Ze worden ook wel de koningen van de IJstijd genoemd omdat ze zo groot en harig waren. De slagtanden waren niet alleen indrukwekkend, maar ook zeer vervaarlijk.

Verzameling vondsten uit zee

Visser De Haan is geboren op Wieringen en woont in Oudeschild. Hij vist op garnalen en platvis in de Noord- en Waddenzee. Rond zijn huis heeft hij een hele verzameling vondsten uit de zee: oude en nieuwe visnetten, scheepstouwen, het roer van een VOC-schip. De Haan laat weten de tand daarom voorlopig in zijn collectie te houden.

Kenner Hauke Gipp vindt de slagtand een mooie vondst: ,,Hij lijkt bijna helemaal compleet. Nu gauw ontzilten in zoet water, anders gaat hij stuk”, adviseert Gipp na het lezen van het Facebookbericht van Bert de Groot.

Gave slagtand kan 10.000 euro opleveren

Een gave slagtand van een mammoet kan wel 10.000 euro opleveren. Het bedrijf North Sea Fossils in Urk heeft een loods waar veel vondsten van de zeebodem te koop zijn. Er liggen complete schedels met de slagtanden er nog aan.

Vissers weten North Sea Fossils te vinden en bieden hen gevangen fossiele resten aan. Slagtanden zoals die van de Waddenzee eindigen dan bijvoorbeeld als decoratiestuk op een salontafel.

Nieuws

menu