Schelpenpaden op Schiermonnikoog komen onder een mengsel van zand, gebroken steen en natuurproducten. Maar ook deze laag knerpt onder de wielen

Foto: Shutterstock

Schelpenpaden zijn niet duurzaam en moeten daarom weg, aldus Natuurmonumenten. Er komen proefstroken met halfverharding.

Boswachter Jan Willem Zwart van Natuurmonumenten is zich bewust van de sentimenten die berichten over het afschaffen van de schelpenpaden op Schiermonnikoog oproepen. Dinsdag stond er nog een ingezonden brief van een groep eilanders in de Leeuwarder Courant , die een pleidooi hielden voor het behoud van de vertrouwde paden. Ze keerden zich tegen de aanleg van betonnen fietspaden.

Maar van de komst van beton is helemaal geen sprake, beklemtoont Zwart. ,,Dat gaat hardnekkig rond, maar het is absoluut niet waar dat wij dat onderzoeken.’’ Het afgelopen jaar zijn verkenningen gedaan en Natuurmonumenten is uitgekomen op enkele soorten halfverharding.

Twee of drie proefstroken

Dat woord staat voor een mengsel van zand, gebroken steen en natuurproducten. ,,Je kunt het vergelijken met een jeu-de-boulesbaan.’’ Dit mengsel wordt over de schelpen heen gebracht. Fietsers zullen geen verschil merken, zegt Zwart. Ook deze laag knerpt onder de wielen, net als de schelpen doen. Juist dit geluid koesteren veel eilandgangers.

In februari of maart komen er al twee of drie proefstroken met verschillende soorten halfverharding. De hele 40 kilometer aan schelpenpaden wordt er op zijn vroegst in 2022 mee bedekt.

Natuurmonumenten is tegen elke winning van schelpen in de Waddenzee. Die zou verstorend zijn en het vervoer vervuilend. Halfverhardingen zouden duurzamer en tevens goedkoper zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu