Schiermonnikoog dient aanvraag in voor deelname aan programma Aardgasvrije Wijken, eiland heeft ambitie om aardgasvrij te worden

Schiermonnikoog. Foto: Han de Graaf

Het college van Schiermonnikoog heeft dinsdag besloten om een aanvraag in te dienen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken om mee te doen aan het programma Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Samen met haar partners hoopt de gemeente het eiland op termijn aardgasvrij te maken.
Lees meer over
Wadden

Met de aanvraag geeft de gemeente een impuls aan de landelijke verplichting om in 2050 zeven miljoen woningen van het aardgas te halen. Schiermonnikoog doet een aanvraag voor de wijk ‘Nieuw Dokkum’. De proeftuinen zijn bedoeld om te leren hoe een bestaande woonwijk succesvol aardgasvrij kan worden.

Omdat de wijk bestaat uit een mix van koop- en huurwoningen, kunnen gemeente, het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland en woningeigenaren leren hoe ze huizen in gezamenlijkheid kunnen verduurzamen. Ook zoekt de gemeente samenwerking met de eilander energiecoöperatie, bedrijven en netbeheerder Liander.

Veel effect

De woningen in de wijk zijn voor een groot deel niet goed geïsoleerd, waardoor bewoners het effect van hogere gasprijzen nu al merken. Gezamenlijk isoleren, besparen en vervolgens aardgasvrij maken zal volgens de gemeente Schiermonnikoog in deze wijk veel effect hebben en voor bewoners goed betaalbaar zijn.

Het Rijk stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor de proeftuinen. Als Den Haag de aanvraag van Schiermonnikoog honoreert, krijgt de ambitie van de gemeente een stevige steun in de rug. In het eerste kwartaal van 2022 wordt bekend of het Rijk de aanvraag van het Waddeneiland honoreert.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu