Snelle boot tussen Ameland en Holwerd kapot. Rederij Veltman Marine Service vaart gestrande forenzen heen en weer

De nieuwe Fostaborg. Foto: Wagenborg Passagiersdiensten

Door uitval van de sneldienst Fostaborg van Wagenborg Passagiersdiensten die tussen Ameland en Holwerd vaart, dreigden forenzen die met de sneldienst van of naar het vasteland moesten vanochtend op de kade te blijven staan. Rederij Veltman Marine Service besloot de gestrande reizigers te helpen.

De Fostaborg viel maandagavond uit en was ook dinsdagochtend nog niet beschikbaar. „Toen belden wat mensen mij op: kunnen jullie wat betekenen? Ik zei natuurlijk ‘Kom maar’ en ben gaan varen”, vertelt eigenaar Richard Veltman. Met de Runner, een boot met een capaciteit van 12 personen vaart hij nu de forenzen heen en weer.

Forenzenboot

De vroege sneldienst is vooral een ‘forenzenboot’, voor mensen met bijvoorbeeld essentiële beroepen die tijdig op hun werk moeten verschijnen. „Medisch en technisch personeel had ik er bijvoorbeeld op zitten vanochtend, die konden zo alsnog op hun werk komen.”

Probleem met een van de zuigers

Gisteravond voelde het personeel van de sneldienst wat trillingen op de boot, toen werd er gedacht dat er misschien een tros in de voorsturing zat. „Toen is-ie gelijk naar Lauwersoog gevaren en drooggelegd”, stelt Wagenborg-directeur Ger van Langen. „Nu is gebleken dat het een probleem met een van de zuigers van de hoofdmotoren is.”

Mensen krijgen geld terug

Mensen die geboekt hebben op de sneldienst, hebben bericht gekregen en krijgen hun geld terug. „Hoe lang het precies gaat duren, weten we nog niet, maar voor vandaag is het sowieso klaar. Het is vervelend, maar het is techniek, dan kan er iets kapot gaan”, aldus Van Langen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu