Staatssecretaris: Scholieren gaan voor op de Waddenveren

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66)

Scholieren en mensen die voor hun werk van en naar de Waddeneilanden moeten hebben voorrang bij de overtocht.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) benadrukte dat donderdag tijdens een overleg in Den Haag over de coronamaatregelen in het openbaar vervoer.

De overtocht naar de eilanden zorgt voor flinke hoofdbrekens. De reguliere veerboten kunnen veel minder passagiers kwijt. Meerdere fracties vroegen er aandacht voor in Den Haag.

Het rijk is concessieverlener van de Waddenveren. Van Veldhoven heeft inmiddels haar akkoord gegeven voor het in gebruik nemen van extra boten, zei ze. Dat gebeurde na een toets van Veiligheidsregio Fryslan. De veiligheid van personeel en reizigers tijdens de overtocht staat voorop en bovendien mag het door een aantrekkende toeristenstroom niet té druk worden op de eilanden.

,,We hebben afgesproken dat recreatief vervoer niet ten koste mag gaan van noodzakelijk vervoer’’, aldus de staatssecretaris over de krapte op de boten. Scholieren en werknemers hebben voorrang. Reserveringssystemen zijn daar op ingespeeld.

Alternatief vervoer

De fracties in Den Haag maakten zich verder zorgen over scholieren die verder dan 8 kilometer van hun middelbare school wonen. Voor hen zouden schoolbesturen alternatief vervoer moeten regelen. Het Leeuwarder Lyceum vreesde voor 1000 leerlingen vervoer te moeten regelen.

Staande het overleg werd bekend dat er een oplossing is gevonden; Friese scholieren kunnen in principe met de reguliere Arriva-bus. ,,Moet de school een ov-bedrijf worden? Nee’’, zei Van Veldhoven.

De staatssecretaris benadrukte dat er voor niemand een verbod is op het gebruik van het openbaar vervoer. Drukte is de enige bottleneck. In het uiterste geval moeten chauffeurs of machinisten hun bus of trein aan de kant zetten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu