Twee jan-van-genten raken samen verstrikt in touw op strand Texel. De vogels zijn ernstig verzwakt

Pas later konden Dionne Slagter en Jarco Havermans de zwakste jan-van-gent bevrijden van de laatste restjes touw in zijn snavel. Foto: Ecomare

Wandelaars vonden maandag op het strand op Texel twee jan-van-genten, die samen vastzaten in een touw. Ze bevrijdden de vogels en belden Ecomare, waarop dierverzorger Jarco Havermans naar het strand ging. Hij trof twee ernstig verzwakte dieren aan.

De twee jan-van-genten zijn in de vogelopvang van Ecomare onder een warmtelamp geplaatst. Het zijn een volwassen vogel en een in jeugdkleed, vermoedelijk een tweedejaars. Deze laatste was erg onderkoeld en zwak toen hij in de opvang kwam en kon niet meteen bevrijd worden van alle touw.

Dionne Slagter en Jarco Havermans slaagde er pas na geruime tijd in de zwakste jan-van-gent te bevrijden van de laatste restjes touw in zijn snavel.

De dierverzorgers hopen dat ze binnenkort bij de vaste groep jan-van-genten worden gevoegd om te revalideren in groepsverband. Als ze zijn hersteld worden ze weer vrijgelaten bij zee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu