'Laat vogels zoveel mogelijk met rust.' Deze tips krijgen bezoekers Waddeneilanden via de vernieuwde Wadvogelapp

De app Wadvogel.

Om te voorkomen dat bezoekers van Waddeneilanden vogels verstoren, hebben negen natuurorganisaties hun app om vogels op te zoeken vernieuwd. In de app krijgen mensen nu tips met maatregelen om waddenvogels zoveel mogelijk met rust te laten.
Lees meer over
Wadden

Houd afstand van de vogels en maak geen lawaai, waarschuwt de app bijvoorbeeld. Mensen wordt gevraagd om hun hond aan de lijn te houden. Ook in gebieden waar de honden los mogen lopen, kunnen vogels uitrusten, vertelt de app. Daarnaast moeten mensen buiten de aangewezen rustgebieden van de vogels blijven. In de app worden de locaties van vogelkijkplekken aangegeven. Bovendien raadt de app aan om de paden te volgen en niet daarbuiten te komen.

‘Onmisbare schakel’

Vogelbescherming Nederland is een van de natuurorganisaties die heeft meegewerkt aan de app. „Als je het wad bezoekt, op de eilanden of de vastelandskust, zou je niet zien dat het slecht gaat met veel wadvogels. En toch is het zo”, vertelt Floris van Hest, directeur van Vogelbescherming Nederland. De organisaties hopen dat bezoekers door de app voorzichtiger omgaan met de vogels: „Wadvogels vormen een onmisbare schakel in het ecosysteem van het Waddengebied.”

De app is verder bedoeld om wadvogels te herkennen en de getijden van het water in te zien. Gebruikers kunnen ook geluiden van de vogels beluisteren. In deze app gaat het alleen over wadvogels. Een overzicht van Nederlandse vogels is te vinden op mijnvogelvinder.nl. Vogelherkenningspunten door het hele land worden vermeld op vogelkijkhut.nl. Deze websites waarschuwen nog niet om de rust de rust te bewaren voor de vogels.

„Wel geldt in de rest van Nederland eigenlijk hetzelfde: maak geen lawaai en houd je hond aan de lijn”, aldus de Vogelbescherming.

Nieuws

menu