Vlieland gaat strenger optreden: 'zerotolerance' bij overlast jongeren. 'Soms staan twee agenten tegenover driehonderd feestvierende jongeren'

Vlieland gaat streng optreden tegen jongeren op het eiland die overlast veroorzaken. In de vakantie hebben zich te veel incidenten voorgedaan en was te weinig politie beschikbaar.

Drukte in de Dorpsstraat in Oost-Vlieland.

Drukte in de Dorpsstraat in Oost-Vlieland. FOTO DIRK BRUIN

Burgemeester Michiel Schrier kondigt een ‘zerotolerancebeleid’ aan voor eilander overtreders, maar wil ook in gesprek met de korpsleiding van de politie Fryslân. Het eiland heeft in de zomervakantie vier agenten paraat, maar dat blijkt te weinig. ,,Soms staan twee agenten tegenover driehonderd feestvierende jongeren. Als de sfeer omslaat, kun je niet even een peloton ME’ers laten aanrukken.’’

Het eiland kijkt terug op een zomer met ‘veel overlast’, schrijft de burgemeester in een bulletin aan de eilanders. De afgelopen weken zijn vernielingen aangericht en zijn jongeren elkaar te lijf gegaan. De op Vlieland aanwezige politieagenten konden lang niet alle zaken aanpakken.

Schrier noemt nachtelijke overlast op en rond het Vuurboetsduin, maar ook rond de ijsbaan, sporthal Flidunen en op het strand. Er was naast geluidsoverlast ,,ook sprake van vernielingen, overmatig drankgebruik en vechtpartijen’’.

Mishandeling minderjarige

De oorzaak daarvan ligt niet alleen bij bezoekers. Ook een aantal Vlielander jongeren zijn verantwoordelijk voor een deel van de overlast. Gemeente en politie hebben ouders en verzorgers van deze groep een brief gestuurd, waarin wordt aangekondigd dat per direct harder wordt opgetreden. ,,We gaan meteen bekeuren of aanhouden’’, aldus Schrier. Het betreft volgens hem een groep van ‘minder dan tien’ Vlielanders.

Bij een vechtpartij in de afgelopen weken blijkt een jongeman van achttien jaar zodanig te zijn mishandeld, dat hij met speciaal vervoer naar de vast wal is vervoerd voor medische hulp. De jongen, Nout (18), heeft zijn verhaal verteld aan NOS Stories . Hij werd door vier jongeren aangevallen en liep daarbij onder andere een kaakbreuk op. Schrier zegt desgevraagd niet te weten of de daders van deze aanval zijn aangehouden.

Twee agenten tegenover driehonderd jongeren

Coronamaatregelen hebben ongetwijfeld een rol gespeeld in de overlast, denkt de burgemeester. ,,De zomer begon mooi, met verruimingen van de maatregelen. Maar die werden later weer wat teruggedraaid. Als om 12 uur ’s nachts alles dichtgaat, zijn jongeren nog niet uitgefeest. Die zoeken dan elders hun vertier. Als de politie dan afkomt op meldingen van overlast, is het niet fijn om met twee agenten tegenover driehonderd jongeren in het bos te staan. De politie moet zijn werk ook veilig kunnen doen.’’

Schrier roept eilanders op bij overlast wel de politie te bellen. De meldingen worden door de regionale korpsleiding namelijk meegenomen bij het besluit hoeveel agenten moeten worden ingezet. Hoewel de burgemeester de huidige inzet te klein vindt voor een vol vakantie-eiland, is hij niet erg optimistisch over de kansen op meer agenten volgend jaar: ,,Er zijn veel gemeenten in het Noorden die zitten te springen om extra politie’’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu