Vogelwachters op Terschelling geplaagd door bastaardsatijnrups. 'We hebben last van dikke ogen en een dikke keel'

Een bastaardsatijnrups. Foto Wikimedia/Hectonichus

Verschillende vogelwachters zijn de afgelopen weken van de Boschplaat op Terschelling gehaald omdat ze een allergische reactie kregen van haartjes van de bastaardsatijnrups.
Lees meer over
Wadden

De vrijwilligers van Staatsbosbeheer klagen over ademhalingsklachten, jeuk en opgezette ledematen. ,,We hebben last van dikke ogen, een dikke keel, het is hier bijna niet te wezen. Even dachten we: zullen we ons laten ophalen”, vertelt de 75-jarige Gert Jan Balkena, die samen met zijn vrouw voor een week in een van de twee vogelwachthuisjes op de Boschplaat bivakkeert. ,,Maar we proberen het nog een nachtje.”

Volgens boswachter Joeri Lamers zijn er dit jaar erg veel eitjes en rupsen van de bastaardsatijnvlinder in de duindoorn en heeft harde wind de haartjes de vogelwachtershuisjes ingeblazen. ,,De reacties zijn vergelijkbaar met die op de eikenprocessierups. Andere jaren hebben we er ook wel eens wat last van gehad, maar zo extreem als dit jaar heb ik niet eerder meegemaakt. We hebben niet eerder vogelwachters om deze reden hoeven op te halen.”

De vrijwillige vogelwachters zijn gastheer of gastvrouw namens Staatsbosbeheer en waken ervoor dat bezoekers van de Boschplaat niet de kwelders betreden. Dat is tijdens het broedseizoen verboden terrein. Arend Spijker (71) die de andere vogelwachtkeet bezet heeft geen last van de bastaardsatijnrups. ,,Maar mijn vrouw wel, blijkbaar reageert niet iedereen er hetzelfde op.”

Nieuws

menu