Vorstelijk paar maakt rijtoer over Terschelling: 'Mijn jurk past me niet meer'

West, Midsland en Oost; elk deel van Terschelling kreeg op Koningsdag bezoek van een vorstelijk paar tijdens een rijtoer. De eilanders zwaaiden op veilige afstand terug vanuit de tuin.

Sven Volkers en Eloise India reden als vorstelijk paar door de straten van West-Terschelling.

Sven Volkers en Eloise India reden als vorstelijk paar door de straten van West-Terschelling. Foto: ProNews

Het begon allemaal met een idee van Nienke Zorgdrager uit Formerum. Op Terschelling is het de laatste weken al zo oorverdovend stil door het stilliggende toerisme, dat het wel heel sneu zou zijn wanneer daar ook nog een gedwongen afgelasting van de traditionele festiviteiten op Koningsdag bij zou komen.

Zorgdrager lanceerde bij de Midslander basisschool een plan voor een tekenwedstrijd en al pratende kwam het op een rijtoer met een koningspaar. Het Sint Janscomité uit Midsland werkte de plannen uit en deelde die met de Oranjeverenigingen van West en Oost.

De organisatie heeft door de coronamaatregelen vooraf overlegd met de gemeente. Omdat het niet echt een evenement was en de toeschouwers via de sociale media waren opgeroepen de rondrit vanaf stoep of tuin te volgen, konden de activiteiten doorgaan.

Op gepaste afstand

Het comité van Oost-Terschelling stond maandagmorgen aan het einde van de bewoonde wereld op gepaste afstand van elkaar op de Dwarsdijk aangetreden om met het zingen van het Wilhelmus hun Koning Willem Alexander en Koningin Máxima te ontvangen. Het gelegenheidskoor werd op de trekzak begeleid door Baukje Swart en Betze Stienstra. Op de platte wagen van Piet Jan Terpstra begon het paar (Wim en Sjoukje Reinigert uit Hoorn) aan de rijtoer.

,,Mijn jurk past me niet meer”, riep Máxima bij het bestijgen van de wagen. De stand-in koningin bemerkte bij het beklimmen van de kar dat haar trouwjurk, die ze als feestelijke outfit voor deze gelegenheid uit de kast had gehaald, na een aantal jaren toch wel erg krap zat. Bij restaurant De Heeren van der Schelling werd het paar tijdens de eerste stop in Oosterend gelaafd met oranjebitter en eilander potjekoek.

Rondrit in legerjeep

Op West-Terschelling liet het koninklijk paar (Sven Volkers en Eloise India) zich in een legerjeep rondrijden, met de brandweer voorop. Ook de smalle straatjes in het dorp werden bezocht. Chauffeur en koninklijk paar zaten gescheiden achter plexiglas. In Midsland ging het paar rond in een luxe koets, met Rients Terpstra op de bok. Willem Roos was hier het alter ego van Willem van Oranje en Nienke Zorgdrager – die van het idee – had zich tot koningin laten kronen. Aan de Westerdam reikte Willem, op gepaste afstand, de prijs voor de mooiste tekening uit aan Esmee Elkhuizen. Samen met haar zusje Liese ging de koning nog even zaklopen. Daarmee werd het op het versierde Terschelling toch nog bijna een echte Koningsdag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu