Waddenfonds investeert 8 miljoen euro in vergroening van scheepvaart op Waddenzee

Het is de bedoeling dat de Ecolution van ruimtevaarder Wubbo Ockels binnenkort op waterstof gaat varen. Foto: Waddenfonds

Het Waddenfonds investeert 8 miljoen euro in een investeringsprogramma in de vergroening van de scheepvaart op de Waddenzee.
Lees meer over
Wadden
Delfzijl
Het Hogeland

Het project Green Shipping wil de waddenvloot in tien jaar voor een groot deel verduurzamen. Daardoor moet de CO2-uitstoot in 2030 met 60 procent zijn afgenomen. Ook moeten alle schepen in de beroepsvaart in dat jaar op waterstof varen.

De totale investering voor Green Shipping bedraagt de komende vier jaar 26 miljoen. Het project is onderdeel van het Investeringskader Waddengebied (IKW) van de drie Waddenprovincies, een meerjarig programma om grote investeringen in de Waddenregio mogelijk te maken.

Green Shipping bestaat in totaal uit tien deelprojecten, waarvan de eerste vijf tot 2024 worden uitgevoerd. De komende vier jaar wordt er onder andere concrete kennis, expertise en ervaring opgedaan met het ontwikkelen van schone technologie en varen op waterstof.

Testen in Groningen Seaports

Het eerste project heet Waterstof voor walstroom , een pilot waarbij een mobiele brandstofcel-aggregaat op basis van waterstof wordt ontworpen en getest in Groningen Seaports en de havens van Den Helder en Harlingen.

Deze installatie kan groene stroom leveren aan schepen, ook op plekken in havens waar vaste walstroom niet voorhanden is, omdat de aanlegkosten hoog zijn.

Ombouw zeiljacht Ecolution

Een ander project is de ombouw van het zeiljacht Ecolution van ruimtevaarder Wubbo Ockels om zo op waterstof te kunnen varen. Als dit lukt kunnen ook andere middelgrote en grotere schepen volgen.

Behalve het varen op waterstof wordt ook onderzocht of biomethanol in een brandstofcel geschikt kan worden gemaakt voor elektrische aandrijving van schepen.

Nieuws

Meest gelezen

menu