Waddenfonds steunt drie lokale projecten: in het station van Delfzijl komt een 'sociaal horecabedrijf'

Het Waddenfonds steekt 130.000 euro in drie projecten die de ‘lokale gemeenschap en de leefbaarheid ervan versterken’.

Het stationsgebouw van Delfzijl

Het stationsgebouw van Delfzijl Foto: Henk Nijhuis

Het gaat om een ontmoetingsruimte in een voormalig dorpscafé in Blije, een sociaal horecabedrijf in het station van Delfzijl en een bijzondere tentoonstelling over de geschiedenis van de veerdienst op Texel, zo meldt het Waddenfonds.

De projecten krijgen geld uit het Budget Lokale Innovaties (BLI) van het Waddenfonds, dat zich richt op de ontwikkeling van kleinschalige, vernieuwende lokale plannen in het Waddengebied.

Sociaal Horecabedrijf in station Delfzijl

Een sociale ontmoetingsplek met een relaxte huiskamersfeer in het station van Delfzijl. Dat is het doel van Sport4connect met het horecabedrijf Brasserie 1884. Bewoners uit de regio vinden in de brasserie een nieuw “thuis”. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen in dit leerwerkbedrijf ervaring opdoen. Er worden lokale gerechten en producten gebruikt en verkocht. Dit project draagt bij aan de versterking van de sociaaleconomische duurzaamheid en leefbaarheid van Delfzijl en omgeving. Omdat diverse lokale organisaties erin samenwerken ontstaan nieuwe netwerken en samenwerkingsverbanden. De totale investering bedraagt 155.000 euro. Het Waddenfonds subsidieert het initiatief met 30.000 euro.

TESO-paviljoen

Het Maritiem- en Juttersmuseum Flora op Texel krijgt in april volgend jaar een TESO-paviljoen, dat bestaat uit het voormalig stuurhuis van veerboot Schulpengat. ’In deze originele en authentieke ruimte wordt de geschiedenis belicht van Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), die al ruim honderd jaar de verbinding tussen het Waddeneiland en Den Helder verzorgt. De tentoonstelling toont het belang daarvan aan de hand van verhalen, historische objecten en filmbeelden en een spannende vaartocht.’

Het project wordt een blikvanger voor het museum en moet bijdragen aan meer bezoekers. De totale investering bedraagt 415.500 euro, waarvan het Waddenfonds 50.000 euro bijdraagt.

Huiskamercafé Blije

De monumentale herberg Veldzicht in het centrum van Blije (Friesland) wordt een huiskamercafé. ‘Het dorp krijgt hiermee zijn gewenste ontmoetingsplek. Het café vergroot de levendigheid in het dorp, de sociale samenhang en leefbaarheid. Het Waddenfonds geeft een subsidie van 50.000 euro aan het project, dat in totaal een investering vergt van 187.354 euro.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu