Waddeneilanden krijgen deksel op de neus: geen extra rijksgeld

Een coronazomer op Terschelling. Foto: Jacob Van Essen

De bijzondere positie van de Waddeneilanden is voor minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) geen reden om de portemonnee te trekken.

Woningbouwproblemen zijn overal en vanuit de provincies krijgt ze geen signalen dat het op de eilanden spaak loopt, meldt ze.

Eilanden vrezen tweede Venetië te worden

Ollongren reageert op de noodkreet van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De vijf kwamen vorige maand met een vlugschrift. Ze vrezen zonder extra overheidsgeld een tweede Venetië te worden. Voor de lokale bevolking zijn te weinig geschikte woningen voorhanden.

,,Op dit moment zie ik geen aanleiding voor extra aandacht en financiële steun voor woningbouw op de Waddeneilanden’’, schrijft de minister op vragen van Tweede Kamerlid en Texelaar Gijs van Dijk (PvdA). ,,Op de woningmarkt op de Waddeneilanden spelen dezelfde problemen als in de rest Nederland: een tekort aan (vooral betaalbare) woningen met stijgende prijzen als gevolg.’’

Extra geld voor instandhouding onderwijs

De minister wijst erop dat de gemeenten voor de instandhouding van het onderwijs extra geld krijgen. Door een fusie met scholen in Harlingen en Dokkum kan er op Schiermonnikoog en Vlieland bij voorbeeld voorgezet onderwijs worden gegeven.

Ook in de zorg ziet zij geen knelpunten; de eilanden beschikken over huisartsenzorg en ambulancezorg en bij levensbedreigende situaties is er een ambulancehelikopter beschikbaar.

Compensatie van gederfde inkomsten

De Waddeneilanden trokken de voorbije maanden in Den Haag meermaals aan de bel om extra geld. Door het wegvallen van het toerisme viel de bodem weg onder de economie.

Het kabinet keerde alle Nederlandse gemeenten 225 miljoen euro uit ter compensatie van de gederfde inkomsten van toeristen- en parkeerbelasting, rekent Ollongren voor. De vijf Waddengemeenten kregen een bedrag van 4,5 miljoen euro.

De minister: ,,Het kabinet ziet op dit moment geen aanleiding om specifiek voor de Waddeneilanden extra maatregelen te treffen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu