De Waddenhelikopter is in juli vaak ingezet, in juni was het rustiger: 'Zulke uitschieters komen soms voor'

De Waddenheli, de ambulancehelikopter voor de Waddeneilanden, heeft een drukke julimaand achter de rug. Juni was juist rustiger.

De Waddenhelikopter in actie.

De Waddenhelikopter in actie. Foto archief

Vorige maand voerde de Waddenhelikopter 91 vluchten uit; van Leeuwarden naar de eilanden en weer terug naar ziekenhuizen in met name Leeuwarden en Sneek. In juli 2020 ging het om 67 vluchten en in juli 2019 om 74 vluchten.

Juni 2021 was met 59 vluchten juist rustiger dan eerdere junimaanden (2020: 61, 2019: 89). De cijfers over de maand augustus verschijnen pas in september.

Uitschieters

Een verklaring voor het hoge aantal vluchten in juli dit jaar is lastig, zegt woordvoerder Japke Grit, mede omdat collega’s van haar op vakantie zijn. ,,Dit gebeurt. Zulke uitschieters komen soms voor. In juni 2019 waren er 89 vluchten, een vergelijkbaar aantal.’’

De heli vliegt vooral naar Terschelling, het grootste en drukste Friese eiland. Dit geldt voor het gehele jaar. Sinds 1 augustus wordt het luchtvaartuig ook ingezet voor Texel, maar de eerste ‘uitruk’ voor dit eiland moet nog plaatsvinden, aldus Grit. De verwachting is dat de Waddenheli jaarlijks zo’n vijftig keer naar Texel gaat.

Privacyregels

Meer duiding, bijvoorbeeld of het merendeel van de patiënten toerist of juist eilandbewoner is, kan of wil Grit niet geven. Zij heeft te maken met de privacyregels. ,,Dat kan niet, het zijn patiëntgegevens.’’ Dit geldt ook voor de ziekenhuizen waar de mensen naartoe worden gevlogen. ,,Maar in het algemeen gaan de meesten naar Leeuwarden of Sneek.’’

Tijdens pieken in de coronaperiode werd de Waddenhelikopter uitgeleend aan andere delen van Nederland. Hier kwam commentaar op, omdat de Wadden het meerdere dagen zonder de gele heli moesten stellen. Dat leverde te veel gevaren op voor eilanders en toeristen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu