Waddenvereniging tegen onderwatervliegers bij Ameland

Maurits Albert van SeaQurrent legt uit hoe de TidalKite werkt. Foto: LC/ Arodi Buitenwerf

De Waddenvereniging maakt bezwaar tegen de aanleg van de onderwatervliegers bij Ameland, vanwege ,,aanzienlijke negatieve impact’’ op de natuur.

De ‘tidal kites’ zijn vliegers die onder water, in de zeestroming, worden geplaatst en energie opwekken. De Waddenvereniging zegt ,,groot voorstander’’ te zijn van de transitie naar duurzame energie, behalve als deze ten koste dreigt te gaan van natuur in het waddengebied. Zoals bij de onderwatervlieger, schrijft Ester Kuppen van de Waddenvereniging aan burgemeester en wethouders van Ameland.

Bouwverbod in de Waddenzee

Volgens Kuppen is de aanleg van bouwwerken in de Waddenzee voor de vliegers in strijd met het bouwverbod dat in de Waddenzee geldt. Ze wil dat het Amelander gemeentebestuur de vergunning voor de tidal kites weigert.

Helft totale energievoorziening

De Getijdencentrale Waddenzee, voortgekomen uit startup SeaQurrent uit Grou, denkt dat het mogelijk is om met de onderwatervliegers te kunnen voorzien in de helft van de totale energievoorziening van de Waddeneilanden.

,,Drie vliegers produceren eenzelfde hoeveelheid energie als het huidige zonnepark op Ameland’’, zei initiatiefnemer Maarten Berkhout eerder in deze krant. Het concept is de afgelopen jaren op schaal getest op een ponton in zee voor de kust bij Cornwerd.

Overleg initiatiefnemers en Waddenvereniging

Maurits Alberda, een van de initiatiefnemers achter de tidal kites, is teleurgesteld over het bezwaar. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat hun plan binnen de geldende wet- en regelgeving past. Volgende week is er een overleg tussen de initiatiefnemers van de onderwatervliegers en de Waddenvereniging.

De Waddenvereniging diende eerder al samen met een aantal andere natuurorganisaties een zienswijze in tegen het plaatsen van de onderwatervliegers in de Waddenzee. Dat ging toen over de natuurvergunning.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu