Wad'nPartij Harlingen wil zicht op berekeningen voor staatssteun voor parkeerterrein voor eilandgangers

Ter illustratie. Foto: Pixabay

De Wad’n Partij Harlingen wil opheldering van het college over de berekening van mogelijke staatssteun aan parkeerexploitant Van Meurs.

Fractievoorzitter Wim Wildeboer uit in schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders zijn twijfels over de bewering van het college dat de in het geding zijnde staatssteun en gederfde winst ongeveer gelijk zijn en dus probleemloos tegen elkaar weggestreept kunnen worden.

De kwestie speelt al jaren in de havenstad. Met ingang van volgend jaar neemt Harlingen het parkeerterrein voor eilandgangers van Van Meurs aan de Harlingerstraatweg over.

,,Als wij op de achterkant van dat beroemde sigarendoosje wat rekenwerk doen, komen wij voor de verboden staatssteun vanaf 2007 tot 2021 grofweg uit op een bedrag van 9 tot 13 miljoen euro. De gederfde winst gedurende ruim 20 jaar bedraagt volgens onze berekeningen uit op 4 tot 7 miljoen euro’’, aldus Wildeboer.

‘Geen sprake van ongeveer gelijk’

,,Bij gebrek aan voldoende informatie moeten we uiteraard een flinke slag om de arm houden, maar duidelijk is dat er geen sprake lijkt te zijn van ‘ongeveer gelijk’. Om onze controlerende taak als raad te kunnen uitvoeren ontvangen we daarom graag de precieze berekeningen waarop u baseert dat de beide bedragen tegen mekaar weg te strepen zijn’’, schrijft de partij.

Bijkomend probleem in de discussie is volgens Wildeboer het feit dat veel informatie geheim is, zodat de buitenwacht goeddeels in het ongewisse blijft .Uit jaarrekeningen van de gemeente kan veel informatie worden gehaald, maar dan nog is het lastig het totale plaatje te kunnen zien, zo meent het raadslid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu