Westelijk Schiermonnikoog vrij van plastic bolletjes, MSC Zoe nog altijd niet over de brug met geld

De klepelzuiger van BDS. FOTO NATUURMONUMENTEN

De proef op Schiermonnikoog met het opzuigen van plastic bolletjes is succesvol; het westelijk deel tussen paal 2 en paal 4 is zo goed als schoon.
Lees meer over
Wadden

Inframinister Cora van Nieuwenhuizen meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer. Het eiland is nog altijd vervuild na de containerramp met de MSC Zoe begin vorig jaar.

Op Schier wordt sinds dit voorjaar een klepelzuiger ingezet. Hiermee kunnen de kleine bolletjes van de vloedlijn worden gezogen. De aannemer en Natuurmonumenten, de beheerder van het gebied, zijn tevreden over de resultaten tot nu toe. De komende maanden bepalen ze waar de klepelzuiger verder moet worden ingezet. Dat zal dan zijn na het broedseizoen, na 15 augustus.

Het eiland zal nooit volledig schoon worden van het plastic afval, waarschuwt de minister. ,,Natuurmonumenten geeft aan dat het niet haalbaar zal zijn om het eiland geheel bolletjesvrij te krijgen.’’

Het ministerie onderhandelt intussen nog altijd met de verantwoordelijke reder over de afwikkeling van de schade. Ondanks het feit dat de Tweede Kamer meermaals tot spoed heeft gemaand, is er nog altijd geen akkoord.

Langetermijnschade

De Tweede Kamer wil MSC Zoe ook laten opdraaien voor toekomstige opruimkosten en de kosten van ecologisch onderzoek naar langetermijnschade in het Waddengebied. Daarover zijn vorig jaar drie moties aangenomen.

De onderhandelingen met MSC zijn ,,tijdrovend en vragen om een zorgvuldige aanpak’’, aldus Van Nieuwenhuizen. ,,Mede omdat er ook belangen van derden bij betrokken zijn, zoals de Waddeneilandgemeenten en natuurbeheer organisaties.’’ Volgens de minister is er ,,uitzicht op het bereiken van een overeenkomst met MSC, waarin MSC verantwoordelijkheid neemt voor vergoeding van een aanzienlijk deel van de genoemde kosten’’.

Het programma Fishing for Litter heeft extra geld gekregen voor opruimkosten in het afgelopen jaar. Rijkswaterstaat heeft het geld voorgeschoten, maar de minister verwacht dat MSC er ,,te zijner tijd’’ fondsen voor openstelt. Ook dit jaar krijgen de vissers extra geld voor opruimkosten. Ze verzamelen drijvend afval aan boord in speciale big bags.

Nieuws

Meest gelezen

menu