Zon, zee en Gerard Joling. Strandfestival Goud&Stout op Texel kan doorgaan. ’Er mag weer gedanst worden’

Het kabinet besloot deze week dat eendaagse kleine evenementen weer zijn toegestaan. Maar dan wel buiten. Daar lieten Maurice de Groot en Mark Röpke geen gras over groeien. Op zondag 15 augustus is het op het strand van Texel tijd voor het Goud&Stout Beach Festival. „Nu alleen nog hopen op mooi weer”, zegt De Groot, eigenaar van Discotheek de Toekomst.

Gerard Joling.

Gerard Joling. Foto: ANP

Goud&Stout - met als hoofdact Gerard Joling - stond al op de planning voor De Toekomst. Maar vanwege corona mogen er geen evenementen meer binnen worden gehouden. Deze week besloot het kabinet dat kleinschalige evenementen buiten weer door kunnen gaan vanaf 14 augustus.

„Toen zijn we met Paal 17 in contact gekomen om dit zo snel mogelijk te realiseren”, zegt De Groot. „We hebben gelijk de gemeente erbij betrokken. Die hebben heel hard voor ons gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Normaal moet je lang wachten op een vergunning, maar dat is heel snel gegaan.”

Samenwerking met Paal 17

Het evenement wordt nu op dezelfde datum gehouden, maar krijgt alleen een nieuwe locatie een paar honderd meter verderop. Die locatie is het terras van Strandpaviljoen Paal 17. Eigenaar Mark Röpke is ook enthousiast over de samenwerking: „Maurice doet de kaartverkoop en de artiesten en ik de horeca. Daarmee hopen we samen een leuke avond te verzorgen.”

Röpke stond in juli zelf al in de startblokken met een eigen evenement. Op het laatste moment werd toen door het kabinet besloten dat evenementen zoals de zijne niet meer door mochten gaan. Dat was een grote teleurstelling: „Toen konden we weer afbreken.”

Des te blijer is hij daarom dat het weer mag: „Het is leuk dat het precies de dag is nadat het weer kan.”

Hoofdact is Gerard Joling

De line-up van het festival blijft hetzelfde, met als hoofdact Gerard Joling. De opzet is wel iets veranderd. „We maken er een soort leuke dag van, want het mag maar tot twaalf uur ’s avonds. Dus we beginnen lekker op tijd”, zegt Röpke. De Groot: „Mensen mogen nu vanaf vier uur ’s middags al het terrein op. We hebben ook barbecues staan, zodat mensen lekker kunnen eten en later op de avond beginnen de eerste acts.”

Kleinschalige festivals moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld buiten worden georganiseerd, testen voor toegang is verplicht en er mogen maximaal 750 bezoekers aanwezig zijn. De Groot geeft aan dat vaste zitplaatsen niet meer nodig zijn: „Dus er mag gedanst worden!”

Het Goud&Stout Beach Festival vindt plaats op zondag 15 augustus van 16.00 tot 00.00 uur. Naast Gerard Joling staan Tom Haver, B-LinQ, Stef Da Luca en Hans Polderman in de line-up.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
menu