Zorgen om zeldzaam klapmutsjong op Vlieland, dier wordt verplaatst

De klapmuts en haar pup op de Vliehors. Dit deel van het strand aan de westkant van Vlieland is afgesloten om de dieren rust te geven.

De klapmuts en haar pup op de Vliehors. Dit deel van het strand aan de westkant van Vlieland is afgesloten om de dieren rust te geven. Foto: Gerard Koster Joenje, vlielandplaatjes.nl

Het klapmutsjong dat maandag op Vlieland is geboren wordt verplaatst naar een niet bekendgemaakte locatie, meldt Zeehondencentrum Pieterburen. Er zijn zorgen over mensen die de zeldzame zeehondensoort mogelijk willen komen bekijken, terwijl het jong rust nodig heeft. De moeder heeft de pup op het strand verlaten.
Lees meer over
Wadden

De zoogperiode van het dier is erg kort, vier dagen. Daarna verlaat de moeder het jong. De pup zou normaal weken op het strand blijven liggen en heeft rust nodig. Als mensen het dier, een mannetje, komen bekijken kan dat voor stress zorgen. Het zou kunnen dat de klapmuts de zee in vlucht, maar daar is de pup nog niet sterk genoeg voor. Daarom wordt de klapmuts verplaatst naar een ander natuurgebied.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's