Zorgen op Schiermonnikoog over groeiend aantal gasten: 'Je moet er niet aan denken dat mensen met 1,5 meter afstand van boord moeten'

De eilander economie is lamgelegd door de coronacrisis, maar ondertussen zijn er ook zorgen over het weer groeiende aantal gasten op Schiermonnikoog.

Een uitgestorven Reeweg op een zonnige zondagmiddag is fnuikend voor de toeristische sector op Schiermonnikoog.

Een uitgestorven Reeweg op een zonnige zondagmiddag is fnuikend voor de toeristische sector op Schiermonnikoog. Foto Ilja Zonneveld

Dat de horeca tot 20 mei dicht moet blijven, raakt Schiermonnikoog hard, zei burgemeester Ineke van Gent dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. De economie op het eiland drijft voor bijna 100 procent op toerisme.

,,Onze ondernemers hebben het heel moeilijk en het wordt steeds lastiger.’’ Ditzelfde geldt voor Ameland, Terschelling, Vlieland en Texel. De vijf Waddeneilanden komen gezamenlijk in actie richting Den Haag voor extra financiële steun, meldde Van Gent. Ook de provincies Friesland en Noord-Holland zijn hierbij betrokken.

Tegelijkertijd riep ze de bewoners op zich toch zo goed mogelijk aan de coronamaatregelen te houden. ,,Er wonen ook kwetsbare mensen op het eiland, dus we moeten volhouden, hoe moeilijk het ook is.’‘

‘Dit zullen wij als eilanden zelf niet redden’

Wethouder Johan Hagen probeerde zijn teleurstelling over de verlenging van de maatregelen niet te verbergen. ,,We hadden op een positiever geluid gehoopt, maar dat zit er niet in.’‘ Hagen vertelde dat de gemeente er alles aan doet om ondernemers bij te staan. Ook wordt er al volop nagedacht over hoe er weer begonnen kan worden als er regels versoepeld worden.

De wethouder staat in nauw contact met zijn collega’s op de andere eilanden. De bestuurders maken gezamenlijk duidelijk richting Den Haag dat de economische situatie op de Waddeneilanden ,,echt heel anders’‘ is dan in andere gemeenten. Juist vanwege de enorme rol die het toerisme speelt. ,,Dit heeft zo’n gigantische impact, dit zullen wij als eilanden zelf niet redden.’‘

Supermarkt vroeg al om dranghekken

De ironie wil dat er op Schiermonnikoog tegelijkertijd zorgen leven over het inmiddels weer toenemende aantal bezoekers. ,,Er komen meer en meer gasten op het eiland’’, aldus wethouder Erik Gerbrands. De vrees is dat dit tot drukte leidt bij de plaatselijke Spar-supermarkt. Volgens Ilja Zonneveld van Schiermonnikoogs Belang is het ,,nu eigenlijk al moeilijk’’ bij de Spar.

Gerbrands meldde dat er maatregelen genomen zullen worden als zich voor de deur van de Spar rijen vormen. Kortgeleden leverde de gemeente op verzoek van de eigenaar al dranghekken, maar die waren uiteindelijk toch niet nodig.

Nog geen corona op Schiermonnikoog

Iets anders waar de gemeente met Arriva en Wagenborg over moet nadenken is hoe het moet als er grote aantallen mensen op de veerboot stappen. ,,Er kunnen maximaal 320 passagiers op de boot. Je moet er niet aan denken dat die met 1,5 meter onderlinge afstand van boord moeten.’’ Volgens Gerbrands zijn zes bussen dan een uur bezig om iedereen naar het dorp te rijden.

Van Gent meldde dat de bezoekers goed in de gaten worden gehouden en dat het nu nog ,,heel redelijke aantallen’’ betreft. Mocht de drukte te groot worden, dan neemt de gemeente maatregelen.

Op Schiermonnikoog is voor zover bekend nog niemand positief getest op corona, meldde Gerbrands.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Coronavirus
menu